Elon Musk, teknoloji dünyasının en sıra dışı isimleri arasında yer alıyor. Eksantrik milyarder Tesla ile elektrikli ve sürücüsüz otomobiller geliştirirken, SpaceX ile de roketleri tekrar tekrar uzaya göndermek için çalışıyor. Los Angeles’in altına bir tünel kazmak da Tesla ve SpaceX CEO’sunun projelerinin içinde bulunuyor. Elon Musk Neuralink ile insan beyni ve bilgisayarlar arasında bağlantı kuracak teknolojinin gelişimi için çalışacak. Kısacası insan beynine yapay zekâ ile destek sağlanacak.
The Wall Street Journal’da yer alan habere göre; Musk, Kaliforniya merkezli sinir bilimi girişiminde aktif bir rol üstleniyor. Neuralink, kafatasına yerleştirilecek bilgisayarlar geliştirmeyi ve uzun vadede insan-bilgisayar melezleri oluşturmayı hedefliyor. Musk, geçtiğimiz yaz katıldığı bir konferansta makinelerin giderek akıllandığını belirtmiş ve insanların ayakta kalmak için bilgisayar destekli yapay zekâların yardımına ihtiyaç duyduğunu dile getirmişti.
Neuralink, ABD’nin Kaliforniya eyaletinin kayıtlarında bir tıbbi araştırma şirketi olarak görünüyor. Şirket şimdiden sinir bilimi alanında ün kazanmış önemli akademisyenleri kadrosuna katmış durumda. Esnek elektrot ve nano teknoloji uzmanı Dr. Vanessa Tolosa, Musk’ın desteklediği Yararlı Yapay Zekâ konferansının katılımcılarından Philip Sabes ve ötücü kuşların beynindeki nöral yollar üzerine çalışan Timothy Gardner, Neuralink’in kadrosunda göze çarpan isimler arasında yer alıyor.
Elon Musk Neuralink ile yapılacak çalışmalar için umutlu
Tıpkı Tesla ve SpaceX gibi, Neuralink de önce teknolojinin güvenliğini ve uygulanabilirliğini gösteren çalışan bir prototip geliştirecek. Çalışan prototipin geliştirilmesinin ardından insan ırkının performansını artırmaya yönelik hamleler gerçekleştirilecek. Neuralink’in bu çalışmalarıyla epilepsi, Parkinson ve depresyon gibi hastalıklarının da tedavi edilebileceği belirtiliyor. Musk, bu hedeflerin gerçekleşmesinin uzun zaman alabileceğini, ancak adım atılmaması durumunda” varoluşsal bir risk” ile karşı karşıya kalınabileceğini dile getirdi.