Elon Musk destekli bir şirket olan Neuralink’in beyin-bilgisayar arayüz teknolojisiyle ilgili çalışmalarının ne durumda olduğu merak ediliyordu. New York Times ve Bloomberg tarafından yayınlanan haberler sayesinde bilim kurgu romanlarından fırlamış teknolojiyle ilgili bazı detayları elde etme imkanına sahip oluyoruz.
Neuralink, dikiş makinesi benzeri robotunun insan beyninin derinliklerine küçük bilgisayar parçaları yerleştirebileceğini belirtiyor.
Şimdiye kadar testler laboratuvar ortamında fareler üzerinden gerçekleştirildi. 1500 gibi fazla miktarda elektrot bu deney farelerine yerleştirildi. Bu kadar yüksek sayıda elektrotun insan beynine düzgün biçimde yerleştirilip yerleştirilemeyeceği ise şu an için bilinmiyor.
Eğer her şey planlandığı gibi giderse, Neuralink niyetinin bu teknolojiyi öncelikle bir uzvu alınmış kimselere yardımcı olmak ya da görme, konuşma veya dinleme yeteneğini kaybetmiş olanlara, bu yeteneklerini yeniden kazandırmak için denemeyi amaçladığını söylüyor.
Elon Musk daha önce, yapay zekânın ilerlemesine ayak uydurmanın tek yolunun beyinlerimizi bilgisayarlara bağlamak olacağı şeklinde bir iddiada bulunmuştu. Plan başlangıç aşamasında biraz daha dar kapsamlı olsa da, işin sonunda buralara kadar gidebilir, normal bireylerin de beyinlerine bilgisayarlar yerleştirilebilir.
Şirketin iddialı bir hedefi de gelecek yılın ikinci çeyreğinde insan denekler üzerinde çalışmaya başlamak. Bu da habere konu olan sunum üzerinde gösteriliyor. Aynı zamanda beyne yerleştirilmesi planlanan bilgisayar parçasının fotoğrafı da gösteriliyor.
Makaleye göre, bir demet esnek parçacık, bir insan saçının çapının dörtte birine karşılık geliyor. Beyin yüzeyindeki kan damarlarına zarar verilmesini önlemek için de yerleştirme işlemi iğnelerle yapılıyor. Daha sonra gömülü sensörler bilgi alımını gerçekleştiriyor ve bunu yukarıda resmi gösterilen yongaya, kafatasının yüzeyine yerleştirilmiş alıcıya iletiyor. Buradan da kablosuz iletim gerçekleştiriliyor.
Şu anda yerleştirme işlemi için deliklerin açılması gerekiyor. Ancak araştırmacılar gelecekte lazer kullanımıyla, delme sırasında epey rahatsız edici olan titreşimi ortadan kaldırmayı hedefliyor.
Modül ise kulak arkasına yerleştiriliyor. İçinde kablosuz devre bileşenleri, pil ve diğer donanımlar yer alıyor.
Musk’ın söylediğine göre, mevcut 1. versiyon 4x4mm yonga, 10 bin elektrot ve okuma-yazma yeteneğine sahip. Bunun da Parkinson’un tedavisi için kullanılmakta olan en iyi derin bilgisayar arayüzündeki elektrot sayısının bin katına karşılık geldiğini belirtiyor.
Neuralink’in başkanı Max Hodak ise, sensörleri neden nöronlara değil de doğrudan beyine yerleştirdiklerini açıkladı. Bunun aktivite atımlarından gerekli olan veriyi almak veya göndermek için tek yol olduğunu dile getirdi. Beyin cerrahı da sunumun bir parçası olarak yer aldı ve implant teknolojisine ait bazı videolar gösterdi. Ayrıca robotunun binlerce kabloyu doğrudan beyin içine, herhangi bir dokuya zarar vermeden ve kanamaya neden olmadan nasıl yerleştirdiğini de gösterdi. Görünen o ki, hastanın saçını kazımadan da bu işlem gerçekleştirilebilecek. Ne var ki, ilk operasyonların mevcut derin beyin implant operasyonlarına benzeyeceğini de dile getirdi.
Sunumun ilerleyen aşamalarında bu teknolojinin nasıl çalıştığı gösteriliyor. Yakında şimdiye kadar kaydedilen aşamalarla ilgili bir makale yayınlanacak. Sunumun yapıldığı oturumun soru-cevap bölümünde Musk, hayvanlar üzerinde yapılan testler ve bunların sonuçlarıyla ilgili bir soruya, bir maymunun beyniyle bir bilgisayarı kontrol edebildiği cevabını verdi. Bu arada beyinlerine implantlar yerleştirilmiş iki kişinin bunları kullanarak birbirleriyle telepatik olara haberleşebileceğini kaydetti.