Akıllı telefon kavramının ortaya çıkmasında öncü olan Nokia, ne yazık ki 2008 sonrası dönemde bu liderliğini sürdürmeyi başaramadı. Sırasıyla 2007 ve 2008’de ortaya çıkan iPhone ve Android platformları özellikle dokunmatik ekranı verimli şekilde kullanma imkânı sunmaları ve de giderek artan yazılımcı desteğiyle diğer rakipleriyle aralarını açmaya başladı. Geride kalanlardan bir tanesi de yazının başında belirttiğimiz gibi akıllı telefon segmentinin doğmasında öncü rolü olan Nokia’ydı.
Nokia, Symbian işletim sistemini dokunmatik ekranlara uyarlamakta çok geç kaldı. Kaldı ki, şirketin dokunmatik ekranlı ilk cihazı 2008’in son çeyreğinde çıktı, üstelik bu cihazın ekranı da dirençsel dokunma desteğine sahipti. Symbian ile en büyük rakibi Apple ve Google’a karşı koyamayacağını anlayan Nokia, Intel ile kafa kafaya verdi ve Maemo olarak başlattığı yazılım projesini Intel’in Moblin’i ile birleştirerek MeeGo’ya çevirdi. Symbian’dan ümidini kesmiş olan Nokia tüm umudunu MeeGo işletim sistemiyle sunacağı cihazlara bağlamıştı. Nokia ve Intel’in MeeGo projesini duyurması 2010’un başlarına denk geliyor. Şirket 2010 yılında MeeGo cihazını piyasaya sürmeyi hedefliyordu, ancak bu bir türlü gerçekleşmedi.
Nokia’nın akıllı telefon pazarında büyük rakiplerine karşı kan kaybetmeye başlaması şirketin üst düzey yönetiminde de taşların yerinden oynamasına neden oldu. Önce Olli-Pekka Kallasvuo, arkasından da Anssi Vanjoki görevlerinden ayrıldı. Kallasvuo’nun yerine daha önce Microsoft’un Office projesinin başında olan Stephen Elop getirildi. Aslına bakarsanız, o zamana kadar yazılımdan çok donanıma önem veren bir şirket için yazılım deneyimi kuvvetli olan bir kişiyi başa getirmek radikal bir hamle sayılır. Zaten Elop da bu hamlenin niteliğine yakışacak şekilde radikal adımlar attı.
2010’un sonbaharında işe başlayan Elop ortama hızlı bir giriş yaptı ve Nokia’nın akıllı telefon pazarındaki gerilemenin nedenlerini şirket içinde sorgulamaya başladı. Symbian’ın öteye gidemeyeceğini gören Elop, şimdiye kadar somut birşeyler yapılamayan MeeGo’nun da rekabetçi olamayacağını gördü. Bunun sonucunda rotayı dışa çevirdi. Önce Google ile Android için pazarlık yapıldı, sonra da Microsoft ile Windows Phone için. Burayı fazla detaylandırmayacağım, çünkü hikayesi çok yazıldı, çizildi, biz de yazdık. 11 Şubat tarihinde Nokia ve Microsoft yöneticileri bir araya gelerek Nokia’nın akıllı telefonlar için ana platformunun Windows Phone olacağını duyurdu.
Nokia şimdi 2011’in sonuna kadar Windows Phone cihazını çıkarmak için uğraşıyor. İlk başta karamsar gözükmüş olsalar da, şirket içinden gelen son haberler ve yöneticilerin demeçleri cihazın 2011 bitmeden yetişeceğini gösteriyor. Bu arada şirket, Windows Phone’a geçiş ile birlikte araştırma-geliştirme projesi hâline gelen MeeGo cephesinde de bir akıllı telefon cihazı çıkarmaya söz vermişti. Sözü edilen cihazla nihayet dün tanıştık. Singapur’da tanıtılan Nokia N9 şirketin ilk MeeGo cihazı olma niteliğine sahip.
Nokia N9’un tanıtım videolarını ve MeeGo’nun kullanıcı arayüz videolarını izledim. Ve sonrasında kafama takıldı: Nokia’nın Windows Phone’a gerçekten ihtiyacı var mıydı? Nokia N9’da gördüğüm kadarıyla MeeGo iyi işler çıkarma potansiyeline sahip. Dokunma tabanlı kontroller geliştirilmiş, çoklu görev desteği Symbian’a göre çok daha iyi, uygulama menüsü daha iyi, internet tarayıcısı kullanışlı, cihaz NFC desteğinin nimetlerinden faydalanıyor. Üstelik burada da aktardığımıza göre Nokia N9’un fotoğraf çekim hızında rakiplerini geride bırakıyor.
Stephen Elop ve yönetimi Nokia N9’un bu hâlini görerek mi Windows Phone kararını verdi? Yoksa, Windows Phone kararının açıklanmasından sonra hırslanan Nokia MeeGo departmanı sıkı çalışmanın sonucunda böyle bir cihaz ortaya çıkardı? Bunu bilmiyoruz. Ancak Nokia N9’un göstereceği performans Nokia’nın portföyündeki MeeGo cihaz sayısını arttırabilir. Zaten Nokia MeeGo’yu gelecekte çığır açacak teknolojiler için bir test ortamı olarak kullanma niyetinde değil miydi? Belki de MeeGo’nun kendisi çığır açıcı olabilir.
Bu yorumları sadece cihazın videolarını izleyerek yapabiliyorum. Eğer, şans bulur da Nokia N9’u inceleyebilirsem, daha sağlıklı şekilde görüş belirtme fırsatı bulacağım.
Nokia N9 ve MeeGo ile ilgili görüşlerinizi bekliyorum. Aşağıdaki yorum alanı üzerinden düşüncelerinizi aktarabilirsiniz. Bu arada anket sorumuza da cevap verirseniz memnun olurum.