Bundan yaklaşık 16 ay önce HP, Palm’ı 1.2 milyar dolara satın alacağını duyurmuştu. Sonrasında çıkan haberler HP’nin bu şirketi webOS nedeniyle satın aldığını işaret etmişti. Dünyanın bir numaralı bilgisiayar üreticisi olarak kabul edilen HP’nin webOS’e bakışı oldukça iddialıydı, bu işletim sistemiyle agresif şekilde oynamayı, webOS tabanlı akıllı telefon ve tabletlerle sınırlı kalmayıp masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda da bu işletim sistemine yer vermeyi düşünüyordu.
webOS tabanlı Palm telefonları Türkiye’ye gelmedi, bu nedenle söz konusu işletim sistemiyle herhangi bir deneyimim yok. Ancak okuduğum incelemelere göre bu işletim sistemi özellikle çoklu görev yönetimi konusunda farklı bir yaklaşım sunuyordu. Üstelik webOS’in görsellik açısından oldukça zengin ve çekici bir işletim sistemi olduğu da bir gerçekti. HP’nin eline geçmesiyle birlikte webOS konusunda beklentiler oldukça yükseldi. HP’nin bu çekici görünümlü işletim sistemiyle iddialı cihazlar çıkaracağı ve ateşi oldukça yükselen mobil arenada önde gelen bir savaşçı olacağına inanılıyordu.
Satın alma işlemleri tamamlandıktan 7-8 ay sonra HP’nin ilk webOS cihazları HP TouchPad, Pre3 ve Veer ortaya çıktı. Bu cihazlar şubat ayında tanıtıldı, ancak piyasaya çıkışları yurtdışında bile yaz aylarını buldu. İlk olarak temmuz ayı başında TouchPad piyasaya çıktı. Bu cihaz piyasaya çıktıktan sonra gelen incelemeler cihazın beklendiği kadar iyi olmadığını işaret ediyordu. Piyasadaki satışlar da incelemeler gibiydi, TouchPad beklenen talebi görmemişti. Bunun ardından HP’nin erken indirimleri geldi. Yine de, bu indirimler bile TouchPad’e gerekli rüzgarı sağlayamadı. TouchPad ile ilgili olarak bunlar yaşanırken Pre3 daha yeni yeni piyasaya çıkıyor, Veer ise henüz ortalıkta yok.
HP, ortada böyle kötü bir tablo varken sürpriz bir karara imza attı ve webOS cihaz projelerini durdurdu. Bundan böyle HP’den webOS tabanlı cihaz göremeyeceğiz. Ancak webOS ile ilgili çalışmaların devam edeceği söyleniyor. HP’nin bu kararı biraz acele olmadı mı? İşler, webOS’e bir şans verilemeyecek kadar kötü müydü? Uygun donanım bileşenleriyle çok daha iyi çalışan ve zengin kullanıcı deneyimine sahip webOS tablet ve akıllı telefonlar göremez miydik? webOS kötü bir işletim sistemi değil, zaten HP bu işletim sistemini tamamen rafa kaldırmayarak bunu gösteriyor. Daha iyi bir donanım projesiyle çok daha iddialı webOS cihazları piyasaya çıkabilirdi, ancak HP belki de kolayı seçti ve kestirip attı. Bundan böyle şirketin webOS konusunda nasıl bir strateji izleyeceği üzerine kafa yoracağız.
Aslında HP’nin webOS’i başka üreticilere lisanslama konusunda çeşitli şirketlerle pazarlık gösterdiğine dair söylentiler çıkmıştı. Muhtemel şirketler arasında Samsung da bulunuyordu. Aslında HP’nin webOS’i başka şirketlere pazarlama konusunda önünde büyük bir fırsat duruyor. Android’in durumu malum. Google daha bu hafta başında Motorola’yı satın aldı ve Android’i giderek, Apple’ın iOS’i yaptığı gibi, kendi kontrolünde bir ekosistem hâline getireceğine dair derin şüpheler var. Bu durum Samsung, HTC, Sony Ericsson ve LG gibi Android’e fazlasıyla bel bağlamış mobil cihaz üreticilerini düşündürüyor olmalı. Üstelik bir de Android cihaz üreticilerine karşı art arda açılan patent davalarını hesaba katmak gerek. İşte ortada Android için böyle karışık bir resim varken, webOS sözünü ettiğimiz üreticiler için sığınılacak sakin bir liman olabilir.
Öte yandan, HP’nin webOS’i araç içi eğlence sistemleri ve beyaz eşyalara sokma gibi bir planı olduğu da dile getirilmişti. Birçok otomotiv şirketi araç içi eğlence sistemleri için belirli ortaklıklar kurmuşken HP’nin webOS’i bu konuda biraz geç kalmış olabilir. Ancak beyaz eşyalar hâla bakir birer alan olmayı sürdürüyor.
Aslında HP sadece webOS için değil, genel stratejisi için de önemli kararlar aldı. Bundan böyle şirket yazılıma odaklanacak. Yukarıda sözünü ettiğimiz senaryolar da bir yazılım şirketinin yakışacağı türden. HP’nin gelecek stratejisini takip etmek oldukça ilginç olacak.