Çevrim içi servis ve içeriklerin belli ülkelerde kısıtlanması, sıra dışı bir durum değil. Netflix ve YouTube gibi platformlar, sık sık bu tarz kısıtlamalarla karşı karşıya geliyor. Telif hakkı ve lisans problemleri genelde bu kısıtlamaların altında yatan temel neden oluyor. Ancak işin içine siyasi nedenler girince bu kısıtlamalar daha tartışmalı bir hâl alabiliyor. EA’in çevrim içi oyun platformu Origin’e Myanmar’dan erişimi engellemesi de söz konusu durumun güncel örnekleri arasında yer alıyor. EA Origin için alınan faaliyet durdurma kararının altında ABD’nin Myanmar’a uyguladığı ambargo ve yaptırımların olduğu belirtildi.
ABD’nin belli ülkelere ticaret ambargosu uygulaması bilinmeyen bir şey değil. Ancak bu ambargonun oyunların çevrim içi ortamda dağıtımına etki etmesine pek rastlanmamıştı. Myanmar’da faaliyet durdurma kararının daha önce bu yönde bir emsal yokken alınmış olması da işleri daha ilginç kılıyor.
EA Origin üzerinden oyun satın alan Myanmarlı kullanıcıların bu karardan nasıl etkileneceği henüz bilinmiyor. EA’in söz konusu kararla ilgili süreci geçtiğimiz eylül ayında başlattığı söyleniyor.
EA yetkilileri genellikle bu tarz kararların gerekçesi konusunda açıklama yapmıyor. Ancak Myanmar vakasında tutumunu değiştiren şirket, ülkeye yönelik ABD ambargosu nedeniyle kararın alındığını belirtti.
EA Origin Myanmar kararını ABD ambargosu kalktıktan sonra aldı
Myanmar’a yönelik ABD ambargosunun kaldırılmasının ardından bu tarz bir kararın alınması ise kafaları iyice karıştırıyor. Şirket, durumun mümkün olduğunca kısa sürede düzeltileceği konusunda söz verdi.