Teknoloji

E-posta kullanıcıları anahtar kelime tarama sistemi nedeniyle Google’ı dava ediyor

Apple ve Samsung arasındaki davayla ünlenen hakim Lucy Koh, Gmail’in anahtar kelime tarama sisteminden rahatsız olan e-posta kullanıcılarının Google aleyhine bir grup davası açabileceğine karar verdi. Hedef kitlesine yönelik reklam yayını yapma amacıyla e-postaları okuduğu iddia edilen Google, dinleme önleyici yasaları ihlal etmekle suçlanırken; şirket mahkemeden davayı reddetmesini talep etmişti. Hakim Koh Google’a yöneltilen suçlamalardan bazılarının mahkeme salonuna taşınamayacağı yönünde bir karar verse de, Google’ın federal dinleme yasalarına aykırı hareket etme suçuyla dava edilebileceğini belirtti.

google-kapi-logo

Davanın merkezinde Google’ın anahtar kelime taramasının kullanıcı rızası olmadan iletişimin bir kısmını bölme anlamına gelip gelmediği sorusu yatıyor. Google ise konuya ilişkin olarak basitten tekniğe kadar uzanan pek çok savunma geliştirmiş durumda. Taramanın verilen hizmet için gerekli olduğunu iddia eden şirket, davacıların bu tarama işleminden zarar gördüklerine dair herhangi bir kanıtın bulunmamasına da dikkat çekiyor. Eyaletlerin bu konuda yargı yetkisinin olmaması da Google’ın elini güçlendirse de, Google’ın zamanında kullandığı ” bir kişinin gönüllü olarak üçüncü taraflara teslim ettiği bilgilerle ilgili bir gizlilik beklentisi olmamalıdır” ifadesi gözlerin davaya çevrilmesine neden oluyor.

Google’ın bu tutumu ise 1979 yılında görülen bir davanın ardından ortaya çıkan ve ”üçüncü taraf doktrini” adı verilen bir yaklaşıma dayanıyor. Bu doktrin kullanıcıların üçüncü taraflara devrettikleri bilgilerle ilgili gizlilik taleplerine kısıtlama getiriyor. Kaliforniya yasaları gereği e-postanın gizli bir iletişim aracı olarak değerlendirilmesi Google’ın hakkındaki suçlamalaradn birinden kurtulmasını sağlarken, federal boyuta geçince işler biraz değişiyor. Hakim Koh Google’ın Gmail kullanıcısı olmayanların e-postalarını taramak için ”üçüncü taraf doktrini’nden faydalanamayacağının açıkça altını çiziyor. Davanın akıbeti şu an için belirsiz durumda, ancak davacıların önünde Google’ın bu politikasından şikayetçi olan diğer kişileri bulmaları için üç haftalık bir süre bulunuyor. Bu sürenin ardından davanın duruşma aşamasına geçilecek. Son zamanlarda gizlilik nedeniyle başı sık sık ağrıyan Google’ın bu son davadan nasıl ayrılacağı ise şimdiden merakla bekleniyor.

İlgili >> The Verge