Dyson uzun süredir konuşulan elektrikli otomobil projesini geçtiğimiz yıl ekim ayında iptal etmişti. Söz konusu otomobil uzun süre boyunca kapalı kapılar arkasında kalmış; ancak Dyson’da görev yapan bazı mühendisler otomobilin prototipini şirketin Wiltshire’daki tesisinde gördüklerini belirtmişti. Otomobilin üzerindeki perde, Dyson’ın kurucusu ve CEO’su Sir James Dyson’ın verdiği bir röportajla kalktı.
Dyson’ın “N526” kod adını verdiği otomobilde yedi kişi seyahat edebiliyor. Tam şarjla 966 kilometre yol katedebilmesi, otomobilin en dikkat çekici yönü olarak öne çıkıyor. Bu iddialı performans talebinin temelini Dyson’ın tescilli “katı hal” bataryaları oluşturuyor. Bu bataryaların “dondurucu bir şubat akşamında, otobanda saatte 120 kilometre hızla giderken veya ısıtıcı tam gaz, radyo da son seste çalışırken” aynı performansı sergileyebileceği belirtiliyor. Dyson’ın 966 kilometrelik menzil talebininin Tesla Model S ve Model X gibi otomobillerin menzilini neredeyse ikiye katladığını belirtmek gerekiyor.
2.6 ton gibi ağır bir kasaya sahip olan otomobil, buna rağmen 100 kilometre hıza sadece 4.8 saniyede ulaşabiliyor. Maksimum hızı 201 kilometre olan otomobile ihtiyaç duyduğu gücü 200kW kapasiteli ikiz motorları sağlıyor. Sir James Dyson, N526’nın prototipini kendisinin de kapalı kapılar ardında test ettiğini dile getirdi.
Otomobilin prototipinin Range Rover’ın araçlarına bir hayli benzemesi dikkat çekiyor. Bu benzerliğin izleri daha önce sızan patent dosyalarında görülse de, gerçekteki benzerliğin çok daha fazla olduğu söylenebilir. Sportif görünen SUV formatındaki aracın 5 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğinde olduğu, yerden yüksekliğinin ise 1.7 metre olduğu belirtildi. Otomobilin ön camının arka eğiminin bir Ferrari’den daha dik olduğuna dikkat çekilirken, lastiklerinin de piyasadaki tüm otomobillerden daha büyük olduğu ifade edildi.
Dyson’ın röportajında otomobilin kokpiti için hazırlanan prototipin fotoğraflarını görmek de mümkün oluyor. İç mekan tasarımının epey füturistik göründüğünü söylemek yanlış olmayacaktır.
Dyson N526’dan neden vazgeçti?
Peki N526’dan neden vazgeçildi? Sir James Dyson, proje için kendi kişisel servetinden 500 milyon sterlin harcadığını belirtti. Dyson’ın kişisel serveti 16.2 milyar sterlinden fazla olduğu için bu kayıp ilk bakışta pek büyük gibi görünmeyebilir.
Ancak Dyson’ın standart bir otomobil üretmemesi, şirketin ürettiği elektrikli otomobillerin maliyetini çıkarmasını zorlaştırıyor. Sir James Dyson’ın verdiği bilgiye göre, şirketin maliyeti karşılamak için araç başına 150 bin sterlin gibi bir gelir elde etmesi gerekiyor. Benzer durumda olan Tesla da çok uzun süre zarar ettikten sonra kısa bir süre önce düzenli şekilde kâr edebilmişti.
N526 yola çıkmadan tarihe karışsa da, otomobilin ruhunun hâlâ yaşadığı söylenebilir. Projede görev yapan 500 kişilik ekip, edindikleri bilgileri başka işlerde kullanıyor. Dyson buna ek olarak katı hâl bataryalarını kullanmak isteyen otomobil üreticilerine danışmanlık yapmaya açık olduğunun da altını çiziyor.