Teknoloji

Dünyanın ilk esnek organik mikroişlemcisi geliştirildi

Bu hafta düzenlenen Uluslararası Katı Durum Devreler Konferansı’nda Avrupalı araştırmacılar dünyanın organik yarıiletkenlerle üretilmiş ilk mikroişlemcisini tanıttı. Her ne kadar bu mikroişlemcinin işlemci gücü 1970’lerin silikon modeline eşdeğer olsa da, bu tasarımın en önemli avantajı bükülebilir olması. Bu, daha ucuz esnek ekranlara veya giyim, inşaat, yemek veya tıbbi amaçlı sensörlere kapı açabilir.

Bilim insanları şimdiye kadar organik mikroişlemci geliştirmekte zorlanıyordu, çünkü tüm organik tranzistörlerin tutarlı bir çalışma eşiğine sahip olması sağlanamıyordu. Organik yongayı geliştiren Belçikalı araştırma ekibi yarı iletken içindeki elektrik alanını kontrol etmek için ek bir kapı inşa etti ve böylelikle kazara meydana gelen anahtarlamaları engelledi.

Geliştirilen bu organik yonga 4000 tranzistörden oluşuyor. Bu, milyonlarca tranzistör içeren günümüzün silikon yongalarınınkinin yanında oldukça küçük bir rakam. Bazı bilim insanları organik yongaların hiçbir zaman silikonların sahip olduğu rakamı yakalamayacağını düşünüyor.

Organik yongaların kullanım alanına bir çift pantolon örnek gösterilebilir. Pantolona yerleştirilecek bir organik yonganın akıllı telefon ile doğrudan haberleşmesi sağlanabilir. Kurulan iletişim sayesinde kişi pantolonu giymeye gerek duymadan sadece kendi vücut ölçülerini girerek pantolonun kendisine uyup uymayacağını anlayabilir.

İlgili – PopSci

http://www.popsci.com/technology/article/2011-02/bendable-microchips-worlds-first-organic-microprocessor-unveiled