Son kullanıcılara ulaşan dijital kameralar içinde en yüksek çözünürlüğün 50 megapiksel civarında olduğunu görüyoruz. Bilimsel araştırmalar için tasarlanan bir dijital kamera ise bu çözünürlük değerini çok gerilerde bırakacak gibi görünüyor.
ABD Enerji Bakanlığı’nın geliştirdiği Büyük Sinoptik Araştırma Teleskobu ise 3.2 gigapiksellik dijital kamerasıyla dünyanın en gelişmiş kamerasını barındırma özelliğini taşıyor.
Uydunun tek iddialı nokta barındırdığı kameranın yüksek çözünürlüğü değil. Bu uydu gökyüzünün Ay’dan 40 kat daha büyük parçalarını fotoğraflayabilecek, dünyadaki herhangi bir optik teleskoptan çok daha fazla ışığı toplayabilecek.
Bu ikisi de evrenin erken safhalarını çalışırken, zayıf aydınlatılmış asteroidleri izlerken veya karanlık enerjinin gizemlerini anlamaya çalışırken önem kazanıyor.
Büyük Sinoptik Araştırma Teleskobunun kamerasının ilk sonuçlarını 2019’da görmeye başlayacağız, ancak bir kere çalışmaya başladığında, sağlayacağı katkılar yılların çalışmasına değecek gibi görünüyor.