Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu pek çok ülke koronavirüs salgınının ve semptomlarının takibi için mobil uygulamalar geliştirmiş durumda. Ancak her ülkenin elinde bu tarz bir uygulamayı geliştirmek için yeterli kaynak ve altyapı bulunmuyor. Bu ülkelere koronavirüs salgınının teknolojik takibi konusunda ihtiyaç duydukları desteği Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sağlayacak.
Reuters’a konuşan DSÖ yöneticisi Bernardo Mariano, DSÖ’nün mayıs ayında dünya genelinde erişilebilecek bir semptom değerlendirme uygulaması yayımlamayı planladığını açıkladı. Her ülkenin bu uygulamanın özelleştirilmiş bir versiyonunu çıkarabileceğini söyleyen Mariano, uygulamanın standart versiyonunun “elinde hiçbir şey olmayan” ülkelere yardım edeceğini belirtti.
DSÖ uygulamaya temas takibini sağlayacak özellikler eklemeyi de planlıyor. Bunun için Apple ve Google ile görüşüldüğünü belirten Mariano, hukuki ve gizlilikle ilgili konular nedeniyle bu konuda aceleci davranmadıklarını dile getirdi. Apple ve Google’ın birlikte geliştirdikleri takip sisteminde verilerin anonimleştirilmiş şekilde saklanacağının sözü verilse de; toplanan verilerin ilerleyen dönemde kötüye kullanılabileceğine dair endişeler hâla mevcut.
Yine de; basit bir semptom uygulaması bile, şu dönemde hayati bir işlev görebilir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan küresel ölçekli bir uygulama, koronavirüs konusunda fazla bilgisi olmayan kişilere yardımcı olabilir ve daha fazla test yapılmasının önünü açabilir. Geniş ölçekli temas takibi; karantinaların sonlandırılmasının ardından toplumun yeniden işler hâle gelmesi ve yeni karantinalara ihtiyaç duyulmaması konusunda oldukça büyük önem taşıyor.