Dropbox, kendisi için önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı ve kullanıcı sayısının 500 milyonu aştığını açıkladı. Servis; Kasım 2012’de 100 milyon, Kasım 2013’te 200 milyon, Mayıs 2014’te 300 milyon ve Haziran 2015’te 400 milyon kullanıcıya ulaşmıştı.
Bu rakamlara bakıldığında, Dropbox’ın 2014’te hızlanan ve 2015’te yavaşlayan büyümesinin 2016’da yine vites artırdığı görülüyor. 200 milyondan 300 milyon kullanıcıya ulaşması altı ay süren servis, 400 milyon kullanıcı sayısını ise 13 ayda yakalamıştı. Dropbox 500 milyon kullanıcıya ulaşması için gerekli 100 milyon kullanıcıyı ise dokuz ayda toplamayı başardı.
Söz konusu 100 milyon kullanıcı dünyanın çeşitli yerlerine dağılmış olsa da, şirket yeni kullanıcıların listesinde özellikle Brezilyalıları, Hintlileri, İngilizleri, Almanları ve Amerikanları ön plana çıkarıyor. Şirket, ABD merkezli olmasına rağmen kullanıcıların yüzde 75’inin ABD dışından olduğunu da vurguluyor.
Dropbox, kullanıcılarının arasında geçtiğimiz yıl 3.3 milyar bağlantı oluşturulduğunu ve bunun geçtiğimiz yıla göre yüzde 51’lik bir artış anlamına geldiğini ifade etti. Yeni hesapların yüzde 44’ünün ise mevcut kullanıcılardan gelen yönlendirmeler sonucunda açıldığı belirtildi.
Dropbox 400 milyon kullanıcı sayısına ulaştığı dönemde, en az 1 milyon Dropbox abonesinin bulunduğu 50 ülkenin olduğunu, kullanıcılarının her gün 1.2 milyar dosya eş zamanladığını, her saatte 100 binden fazla yeni paylaşılan klasör oluşturulduğunu, her saniye 4 bin düzenleme işleminin yapıldığını ve servisin dünya çapında 8 milyondan fazla şirkete ulaştığını açıklamıştı. Dropbox söz konusu rakamları güncellemese de, geçtiğimiz kasım ayında 150 bin ücretli kurumsal abonesinin bulunduğunu açıklamıştı.
Dropbox’ın büyüme hızının yeniden artması, şirket için kuşkusuz iyi bir haber. 2008’in eylül ayında kurulan Dropbox’ın bulut depolama pazarındaki rekabette rakiplerine kıyasla önemli bir avantajı olduğunu söylemek mümkün, ancak pazarda işlerin son zamanlarda iyiden iyiye kızıştığını unutmamak gerekiyor.
Dropbox büyümesini sürdürse de, şirketin bulut depolama ve dosya paylaşımı dışındaki alanlarda gerçekleştirdiği girişimler arzulandığı gibi ilerlemiyor. Bu da Dropbox’ın 10 milyar dolarlık piyasa değerinin sorgulanmasına neden oluyor. Şirketin bundan sonraki hayatını sadece bir bulut depolama servisi olarak sürdürüp sürdüremeyeceği ise merak ediliyor.