Dosya barındırma servisi Hotfile’ın günleri sayılı görünüyor. Büyük film stüdyolarıyla davalık olan servis nihayet stüdyolarla uzlaşma sağlasa da, kullanıcılarının sunucularına telifli filmleri eklemesini engellleyecek ”dijital parmak izi” teknolojisini etkin bir biçimde uygulayamadığı takdirde kapanma riskiyle karşı karşıya kalacak.
Buna ek olarak, Hotfile’ın sahibi Anton Titov davacı film stüdyolarına tazminat olarak 80 milyon dolar ödemeyi kabul ederek davanın kaybeden tarafı olduğunu onaylamış oldu. Amerikan film stüdyolarının çatı örgütü olan MPAA, davanın Hotfile ve benzeri servislerinin ilk kez telif hakkı ihlal eden iş modelleri nedeniyle bir Amerikan mahkemesi tarafından sorumlu tutulması nedeniyle önemli olduğuna dikkat çekti. Davanın hakimi Kathleen Williams 2011’de açılan dava öncesinde Hotfile’a 10 milyon telif hakkı uyarısı geldiğini daha önce açıklamıştı.
Dava sonuçlarını değerlendiren MPAA Başkanı Chris Dodd, mahkeme kararının herkesin faydasına çalışan bir internet için atılan önemli bir adım olduğunu belirtti. Hotfile gibi servislerin başkalarının yaratıcılığını ve yoğun çalışmasını sömürdüğünü dile getiren Dodd, yüksek kaliteli görüntü ve meşru çevrim içi izleme seçeneklerini hakeden izleyicilerin de haksızlığa uğradığını sözlerine ekledi. Hotfile kararı MPAA’nın son dönemde kazandığı ikinci zafer oldu. Popüler torrent servislerinden Isohunt da MPAA ile girdiği hukuk savaşını kaybederek kepenklerini indirmişti.
İlgili >> Ars Technica