Teknoloji

Eski ABD Başkanı Donald Trump yakında X’e geri dönebilir

Donald Trump

Görünen o ki, eski ABD Başkanı Donald Trump bir zamanlar favori sosyal medya platformu olan Twitter’a veya yeni adıyla X’e geri dönmeye hazırlanıyor. Bloomberg’de yayınlanan bir habere göre, bu geri dönüş için pek çok sinyal mevcut.

Trump, artık adı X olan Twitter’da hayatı boyunca neredeyse 57 bin kez paylaşım yaptı. Beyaz Saray’da yaşadığı dört yıl boyunca rutin olarak günde onlarca kez sosyal medya platformu aracılığıyla aklındakileri dile getiren eski ABD Başkanı, bu hizmeti politikalarını ilerletmek, hayranlarıyla etkileşimde bulunmak ve en önemlisi düşmanlarına saldırıp onları küçümsemek için kullandı.

Ancak 6 Ocak 2021’de ABD Kongre Binası’ndaki ayaklanmaların ardından Twitter’da yasaklanmasından bu yana (bu yasak Kasım 2022’de yeni sahibi Elon Musk tarafından iptal edildi) Trump sadece tek bir paylaşım yaptı. Bu da 2020 seçim sonuçlarını değiştirmek amacıyla komplo kurduğu yönündeki iddialar nedeniyle Atalanta şehrinde tutuklanmasının ardından çekilen sabıka fotoğrafı oldu. O zamandan sonra Trump’tan X üzerinde bir etkileşim gelmiş değil.

Trump önümüzdeki kasım ayında gerçekleşecek seçimde ABD Başkanlığı için yarışacak. Yaz aylarını yoğun bir kampanyayla geçirecek olan eski başkanın @RealDonaldTrump isimli hesabını canlandırmaya hazırlandığını gösteren çeşitli işaretler bulunuyor.

Bunlardan ilki ve en barizi geçen hafta, şirketin canlı ve profesyonelce üretilmiş videoya geçişinin bir parçası olarak, Trump’ın bu yılın sonlarında X’te yayınlanacak halk buluşması tarzı bir röportajda yer alacağı haberiyle geldi. Anlaşmaya aşina bir kişi Bloomberg’e Trump’ın X kullanıcılarından soru alması bekleniyor. Moderatörlerden en az birinin “X’in uzman kullanıcısı” olacağı da verilen bilgiler arasında yer alıyor.

Röportaj yayını ile X’te gönderi paylaşmak aynı şeyler değil. Ancak X yöneticilerinin “Halkın Meydanı” olarak tanımladığı bir yere katılmayı kabul etmek, Donald Trump ve platformun yönetimi arasında buzların eridiğini gösteriyor.

Ayrıca Trump’ın X’in sahibi Musk’a ve onun dost ve danışman kadrosuna yaklaşıyor gibi görünmesi de dikkat çekiyor. Musk’ın yakın arkadaşı David Sacks da dahil olmak üzere birçoğu, perşembe gecesi San Francisco’da Trump için bir bağış toplama etkinliğine ev sahipliği yaptı. Bu, Musk’ın gözü kulağı olduğu bilinen insanlardan gelen desteğin halka açık bir göstergesi olarak tanımlanıyor.

Musk, Trump’ı doğrudan desteklemiş değil. Ancak Trump’ın rakibi ABD Başkanı Joe Biden’a yönelik küçümsemesini açık şekilde gösterdi. Geçen hafta The Wall Street Journal’da çıkan bir haberde Musk’ın Trump’ın seçimi kazanması durumunda Beyaz Saray’da danışmanlık görevi üstlenmesinin konuşulduğu belirtilse de, Musk bunu yalanlamıştı.

Truth Social, Donald Trump için bir engel değil

Trump’ı X’te paylaşım yapmaktan alıkoyduğuna inanılan şeylerden biri, Trump’ın kendi sosyal ağı Truth Social ile olan “münhasırlık zorunluluğu”. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na sunulan belgelere göre; bu anlaşma, Trump’ın Truth Social’da bir şeyi paylaştıktan sonra bunu başka bir sosyal medya sitesine koymadan önce altı saat beklemesini gerektiriyor.

Ancak Donald Trump isterse bu maddeyi aşmanın da bir yolu var. Bu yalnızca “siyasi olmayan” gönderiler için geçerli. Siyaset konuşmak istiyorsa istediği yerde, istediği zaman konuşabilir. Truth Social’ın ana şirketi nisan ayında yapılan bir menkul kıymet başvurusunda, “Başkan adayı olarak Başkan Donald J. Trump’ın sosyal medya gönderilerinin çoğu veya tamamı kendisi tarafından siyasi bağlantılı olarak değerlendirilebilir” dedi ve bu sorun çözülmüş oldu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER