Teknoloji

Donald Trump: Tim Cook beni aradı, Avrupa Birliği’nin cezalarından şikayet etti

donald trump tim cook

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Apple CEO’su Tim Cook’un kendisini arayarak Apple’ın Avrupa Birliği’nde karşı karşıya kaldığı milyarlarca dolarlık cezaları görüştüğünü söyledi. Trump, bu açıklamayı katıldığı PBD Podcast programında yaparken, yeniden seçilmesi durumunda ABD şirketlerinin Avrupa Birliği tarafından “sömürülmesine” izin vermeyeceğini belirtti.

Trump, “İki saat önce, üç saat önce, Tim Cook beni aradı” dedi. “Avrupa Birliği’nin bize 15 milyar dolar ceza kestiğini söyledi… Üstüne bir de 2 milyar dolarlık bir ceza daha yediler.” Trump’ın bu açıklaması, Mart ayında Avrupa Birliği’nin, Apple’ın App Store üzerindeki hakimiyetini kullanarak müzik akışı sağlayan uygulamaların müşterilere daha ucuz abonelik seçenekleri sunmalarını engellediği gerekçesiyle Apple’a yaklaşık 2 milyar dolar ceza kestiği döneme dayanıyor. Ayrıca, Avrupa Birliği, Apple’ın ödemediği 14,4 milyar dolar vergi borcunu tahsil etmek için de bir dava kazanmıştı.

Trump, Cook’un bu durumu ilginç bir şekilde açıkladığını belirterek, “Cook, Avrupa’nın bu cezaları kendi ekonomisini yönetmek için kullandığını söyledi. ‘Bu büyük bir rakam ama Tim, önce benim seçimi kazanmam gerek. Ancak, şirketlerimizin bu şekilde sömürülmesine izin vermeyeceğim’ dedim.” şeklinde konuştu.

Donald Trump, Google ve Meta CEO’larıyla da görüşmüş

Tim Cook’un bu görüşmesi, yaklaşan seçim öncesi Trump ile iletişim kuran son büyük teknoloji yöneticilerinden biri olarak dikkat çekiyor. Trump, bu hafta katıldığı bir başka röportajda, Google CEO’su Sundar Pichai ile de görüştüğünü ve Pichai’ye kendisi hakkında çıkan “kötü haberlerden” yakındığını belirtti. Ayrıca, Elon Musk’ın Pennsylvania’daki bir Trump mitingine katıldığı, Meta CEO’su Mark Zuckerberg’in ise yaz aylarında Trump’ı birkaç kez aradığı bilgisi de paylaşıldı.