ManşetlerTeknoloji

Donald Trump TikTok yasağını en az 75 gün erteledi

donald trump tiktok

ABD Başkanı Donald Trump, TikTok’un ABD’de yasaklanmasını önlemek amacıyla 75 günlük bir süre tanıyan bir kararname imzaladı. Bu karar, TikTok‘un ana şirketi ByteDance’in uygulamanın yasaklanmasını engellemek için gerekli adımları atması adına ek süre kazandırıyor.

Trump, açıklamasında söz konusu yasanın, “ulusal güvenlik ve dış politika açısından etkilerinin yeterince değerlendirilemediği bir dönemde” devreye girmesini eleştirdi. Ayrıca uygulamaya yönelik eleştirilerle gündeme gelen ulusal güvenlik endişeleriyle ilgili hassas istihbaratın inceleneceğini ve TikTok’un aldığı tedbirlerin yeterliliğinin değerlendirileceğini belirtti.

TikTok, ABD kullanıcı verilerini Oracle tarafından barındırılan sunuculara taşımayı amaçlayan uzun soluklu bir proje olan “Project Texas” çerçevesinde önemli adımlar atmıştı. Ancak bu süreç, ABD Yabancı Yatırımlar Komitesi (CFIUS) ile yapılan görüşmelerin geçen yıl durdurulmasıyla belirsizliğe girmişti.

Geçtiğimiz hafta sonu, TikTok ve diğer ByteDance uygulamaları ABD’de kısa süreliğine erişime kapatıldı. Ancak Trump’ın göreve gelmesinin ardından yasağı askıya alacağını duyurmasıyla hizmet kademeli olarak yeniden erişime açıldı. Trump ayrıca, uygulamanın geçici olarak kapalı kalmasına neden olan şirketlere herhangi bir yasal yükümlülük getirmeyeceğini belirtti.

Donald Trump TikTok için ne öneriyor?

Trump’ın önerileri arasında, ABD’nin TikTok’a yüzde 50 oranında ortak olmasını içeren bir ortak girişim planı da yer aldı. Bu öneri, TikTok’un ABD’deki faaliyetlerini sürdürebilmesi için olası bir çözüm olarak değerlendiriliyor.

Öte yandan, Çin hükümeti TikTok’un ABD’de faaliyet göstermeye devam etmesi için bir anlaşmaya varılabileceğine dair olumlu sinyaller verdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, şirketlerin faaliyet ve satın alma süreçlerinin piyasa ilkelerine uygun şekilde bağımsız kararlarla yürütülmesi gerektiğini belirtti. Bununla birlikte, Çin yasalarının ve düzenlemelerinin göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizdi.

Trump, daha önceki başkanlık döneminde TikTok’u ABD’de yasaklamaya yönelik girişimlerde bulunmuş ve ByteDance’i, TikTok’un ABD kolunu satmaya zorlamıştı. Ancak bu çabalar sonuç vermemişti. Joe Biden döneminde ise TikTok üzerindeki baskılar artmış, eski başkan TikTok’un ByteDance’ten ayrılması gerektiğini belirten bir yasa tasarısını imzalamıştı.

TikTok’un geleceği, iki ülke arasındaki müzakerelerin nasıl sonuçlanacağına ve şirketin ulusal güvenlik endişelerini gidermek için atacağı adımlara bağlı olacak gibi görünüyor.