ABD Başkanı Donald Trump; Facebook, Google ve Twitter gibi büyük teknoloji şirketlerini hedef alan başkanlık kararnamesini imzaladı. Söz konusu kararname, sosyal ağlara kullanıcıları tarafından paylaşılan içerikler konusunda geniş ölçekli bir dokunulmazlık sağlıyordu.
The Los Angeles Times’ta yer alan habere göre; Trump, kararnameyi imzalamadan önce Oval Ofis’te yaptığı açıklamada “Bundan bıktık” ifadesini kullandı.
Beyaz Saray tarafından paylaşılan kararname metni, İletişim Koruma Yasası’nın 230. maddesiyle sağlanan platform yükümlülüğü korumalarının sayısını azaltıyor. Söz konusu madde, internet şirketlerini kullanıcıları tarafından paylaşılan içeriklerin sorumluluğundan önemli ölçüde kurtarıyordu. Trump’ın imzaladığı kararname, ABD Ticaret Bakanlığı’na ve Federal İletişim Komisyonu’na 230. maddeyi yeniden yorumlama imkanını veriyor. Buna ek olarak, Federal Ticaret Komisyonu’na da raporlama için bir araç oluşturma izni sağlanıyor.
Trump, imzaladığı kararnameyle ilgili olarak şunları söyledi: “Bu büyük bir iş. Bir kalkanları vardı. Dilediklerini yapabiliyorlardı. Artık bir kalkanları olmayacak.”
#BREAKING: President Trump signs executive order strip liability protection from companies that censure content: "Companies that engage in censoring or any political conduct will not be able to keep their liability shield." https://t.co/D5ooUw1fNz pic.twitter.com/FHs7kUvJH1
— The Hill (@thehill) May 28, 2020
Kararnameye göre; ABD Ulusal Telekomünikasyon ve Bilgi İdaresi, 60 gün içinde Federal İletişim Komisyonu’na ilgili kuralın oluşturulması için başvurabilecek. Başvurunun yapılmasının ardından Trump yönetimi, komisyondan 230. maddenin yeniden yorumlanmasını isteyecek. Komisyon da bir platformun “iyi niyet” içinde davranmadığını gösteren eylemlere karar verecek.
Trump, söz konusu kararnameyi bu hafta içinde Twitter ile yaşadığı gerginliğin ardından gündemine almıştı. Twitter, Trump’ın iki paylaşımına yanlış yönlendirici bilgiler içerdikleri gerekçesiyle uyarı etiketi eklemişti.
Twitter tarafından başkanlık kararnamesiyle ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Bu kararname, büyük öneme sahip bir yasaya karşı politik ve tepkisel bir yaklaşımı temsil etmektedir. 230. madde Amerikan inovasyonunu ve ifade özgürlüğünü korumaktadır, demokratik değerlerle desteklenmektedir. Bunu aşındırmaya yönelik tek taraflı girişimler, çevrimiçi ifadenin ve internet özgürlüklerinin geleceklerini tehdit etmektedir.”
Donald Trump tarafından imzalanan kararnameye Facebook da karşı çıktı
Facebook’tan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer alıyor: “Facebook, farklı görüşlerin bulunduğu bir platform. Hizmetlerimizde ifade özgürlüğünü korumanın önemine inanıyoruz. Topluluğumuzu oy vermelerini engelleyebilecek zararlı içeriklerden korumak da görevlerimiz arasında yer alıyor. Bu kurallar herkes için geçerli. 230. maddeyi yeniden yorumlamak veya sınırlandırmak, hedeflenin tersi bir etki yapacaktır. Çevrimiçi ifade özgürlüğü kısıtlanacaktır. Şirketleri dünya geneline yayılmış milyarlarca kişinin eylemlerinden sorumlu tutmak, bu şirketlerin sansürcü bir tavır takınmasına neden olabilir.
Facebook’un bu açıklamasına rağmen; Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, Twitter ve Donald Trump arasındaki gerilimdeki tavrından vazgeçmiş değil. Hiçbir şirketin “gerçeğin belirleyicisi” gibi davranmaması gerektiğini söyleyen Zuckerberg, özellikle Facebook ve Twitter gibi şirketlerin bunu yapacak bir pozisyon içinde bulunmaması gerektiğini dile getirdi.