Teknoloji

Donald Trump’ın kripto para projesinin web sitesi, token satışı başladıktan sonra çöktü

donald trump facebook instagram

Eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından desteklenen kripto para projesi World Liberty Financial, Salı günü token satışına başladı, ancak kısa süre sonra web sitesi çöktü.

Büyük ilgi gören, ancak hala tam olarak açıklanmayan merkeziyetsiz finans (DeFi) projesinin “whitelist” süreci, 30 Eylül’de yalnızca akredite yatırımcılar ve ABD dışındaki kişiler için açıldı. Projenin kurucu ortağı Zach Folkman, CNBC’ye yaptığı açıklamada, pazartesi günü itibarıyla “100 binden fazla kişinin” WLFI token’ını satın almak için kayıt yaptırdığını söyledi. Yayın saati itibarıyla site tekrar çevrimiçi hale geldi.

Bununla birlikte, Etherscan’da izlenen blok zinciri verilerine göre, Salı öğleden sonra itibarıyla sadece 5,317 farklı cüzdan adresi token’a sahipti. World Liberty Financial, toplamda halka açık olarak satışa sunulan 20 milyar token’dan 532 milyondan fazlasının satıldığını belirtti.

WLFI danışmanı Sandy Peng, CoinDesk’e yaptığı açıklamada, kesintilerin aşırı trafik nedeniyle meydana geldiğini söyledi. Peng, “Ekip bu seviyede bir ilgi beklemiyordu,” diyerek, token piyasaya sürüldükten sonraki ilk saatte sitenin 72 milyon benzersiz ziyaret aldığını ekledi.

CoinDesk, WLFI token’ının şu an için transfer edilemez olduğunu ve World Liberty Financial platformunun yönetiminde kullanılacağını bildirdi. Token sahipleri, protokol güncellemeleri, teknik değişiklikler, tanıtım ortaklıkları ve güvenlik risklerinin denetimi gibi konularda oy kullanabilecek. Platform ayrıca kullanıcılara kripto para borç verme ve alma imkânı sağlayacak.

Trump ve ekibi World Liberty Financial’ı bankasız ve bankalardan dışlanmış kişilere yardımcı olmak için bir araç olarak tanıtsa da, sadece ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) akredite yatırımcı gereksinimlerini karşılayan kişiler WLFI token’ını satın alabiliyor. Akredite yatırımcı olmak için bir kişinin en az 200,000 dolar (veya eşiyle birlikte 300,000 dolar) gelir elde etmesi ve/veya ana ikametgahı dışında en az 1 milyon dolar net varlığa sahip olması gerekiyor.

Donald Trump projede üç oğluyla çalışıyor

World Liberty Financial, Salı günü “gold paper” olarak adlandırılan bir belge yayınladı ve Trump bu belgede “baş kripto ortağı” olarak listelendi. Üç oğlu — Eric, Donald Trump Jr. ve Barron — ise Web3 elçileri olarak görev yapıyor.

Belgeye göre, World Liberty Financial protokolü, kullanıcılara üçüncü taraf DeFi uygulamalarına, dijital cüzdan sağlayıcılarına ve sabit coinler ile menkul kıymet olmayan dijital varlıkları edinme, tutma ve transfer etme olanaklarına erişim sağlamayı hedefliyor. Özellikle, belgede token’ların “ABD vatandaşlarına sunulmadığı” ve “ABD kurulları veya diğer otoriteler tarafından kaydedilmediği” belirtiliyor.