Teknoloji

Donald Trump: Seçildiğim takdirde Google’a karşı “bir şeyler” yapacağım

Donald Trump

Eski ABD Başkanı Donald Trump, verdiği bir röportajda, yeniden başkan seçilmesi durumunda Google’a karşı “bir şeyler yapacağını” söyledi. Ancak, şirketi bölüp bölmeyeceği konusunda kesin bir açıklamada bulunmadı. Trump, bu açıklamaları Bloomberg Genel Yayın Yönetmeni John Micklethwait ile yaptığı bir röportajda dile getirdi. Micklethwait, ABD Adalet Bakanlığı’nın Google’ı bölme önerisini gündeme getirerek Trump’a bu konuda ne düşündüğünü sordu.

Trump, başlangıçta Google hakkında doğrudan bir yanıt vermedi, Adalet Bakanlığı’nın Virginia’daki seçim görevlilerine açtığı davaya odaklanarak konuya farklı bir açıdan yaklaştı. Ancak, Micklethwait’in soruyu tekrarlaması üzerine Trump, Google ile ilgili memnuniyetsizliğini dile getirdi ve platformda hakkındaki “kötü haberlerin” ön planda yer aldığını söyledi.

Trump, Google CEO’su Sundar Pichai’yi kastederek, son zamanlarda Google’ı aradığını ve bu konudaki şikayetlerini dile getirdiğini belirtti. Trump, “Google çok güçlü. Bana karşı çok kötü davranıyorlar. İyi haberler yerine sadece kötü haberler görünüyor. Geçenlerde Google’ın başını arayıp, ‘Son zamanlarda çok iyi haberlerim var ama bunlar Google’da görünmüyor,’ dedim. Google’ın sistemi hileli, tıpkı hükümetimizin her yerinde olduğu gibi” dedi.

Google, Trump’ın gerçekten Pichai ile konuşup konuşmadığını doğrulamazken, Micklethwait, Trump’a şirketi bölüp bölmeyeceğini sordu. Trump ise Google’a karşı “bir şeyler yapacağını” belirtti ancak şirketi bölmektense adil bir düzenleme getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Röportajın ilerleyen bölümlerinde Micklethwait, Trump’a ByteDance’in TikTok’u satmasını zorunlu kılıp kılmayacağını sordu. Trump, bu soruya önceki TikTok yasağı girişimleri hakkında kafa karıştırıcı bir yanıt verdi. Ardından, konuyu tekrar Google’a getirdi. Şirketin bölünmesi yerine, bazı düzenlemeler yapılarak platformun daha adil hale getirilebileceğini öne sürdü.

Trump, Pichai’nin kendisine “Google’da hakkında en çok haber yapılan kişi” olduğunu söylediğini iddia etti. Ancak bu haberlerin çoğunun olumsuz olduğunu ve bunun da “sahte haberler” nedeniyle gerçekleştiğini savundu. Trump, basını da eleştirerek, “Sahte haberlerle mücadele etmemiz gerekiyor. Çünkü basınımız yozlaşmış durumda,” ifadelerini kullandı.

Donald Trump daha önce de Google’a gözdağı vermişti

Bu açıklamalar, Trump’ın seçim kampanyası süresince Google’a yönelik ilk belirsiz tehditleri değil. Ağustos ayında da Trump, Google’ın “dikkatli olması gerektiğini” ve şirketin “kapatılmaya yakın olabileceğini” ima etmişti. Şubat ayında ise Trump’ın başkan yardımcısı adayı JD Vance, Google’ın bölünmesi çağrısında bulunmuştu.