DJI, ABD Savunma Bakanlığı tarafından “Çin askeri şirketi” olarak tanımlanmasına karşı dava açtı. Şirket, The Verge ile paylaşılan dava dosyasında, Çin ordusu tarafından ne kontrol edildiğini ne de sahip olunduğunu belirterek bu tanımlamanın yanlış olduğunu savundu. Kendini, “ilk müdahale ekipleri, itfaiye ve polis departmanları, işletmeler ve hobi amaçlı kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen, dünyanın en büyük özel drone satıcısı” olarak tanımlayan DJI, Pentagon’un aldığı bu karar nedeniyle ciddi mali ve itibar kaybı yaşadığını ileri sürdü.
Şirket, Pentagon’un kendisini ulusal güvenlik tehdidi olarak nitelendirmesiyle, hem ABD’deki hem de uluslararası müşterilerinden iş kaybı yaşadığını, birçok sözleşmenin iptal edildiğini ve yeni anlaşmalar yapılmasının engellendiğini belirtti. Ayrıca ABD federal hükümetiyle sözleşme imzalaması da yasaklandı.
DJI, Savunma Bakanlığı’yla yaklaşık 16 ay boyunca iletişim kurmaya çalıştığını ve 27 Temmuz 2023’te kapsamlı bir “liste çıkarma dilekçesi” sunduğunu açıkladı. Ancak bakanlığın bu başvurulara anlamlı bir şekilde yanıt vermediğini ve şirketin listeye eklenmesinin gerekçelerini açıklamayı reddettiğini iddia etti. DJI’nin şikayetinde, 31 Ocak 2024 tarihinde Savunma Bakanlığı’nın herhangi bir bildirimde bulunmadan şirketi yeniden listeye aldığını ifade etti. DJI, yalnızca dava yoluna başvurmayı planladığını açıkladıktan sonra, bakanlığın listeleme gerekçelerini tam olarak paylaştığını iddia etti.
DJI, bakanlığın gerekçelerinin bu sınıflandırmayı desteklemek için yetersiz olduğunu ve isim benzerlikleri nedeniyle yanlış kişilerin karıştırıldığını savundu. Ayrıca, bakanlığın “eskimiş iddialar ve zayıf bağlantılar” üzerine dayandığını öne sürdü. Şirket, Pentagon’un bu kararının anayasal haklarını ihlal ettiğini savunarak mahkemeden bu sınıflandırmanın hukuka aykırı olduğunu ilan etmesini talep ediyor.
DJI uzun süredir ABD hükümetinin hedefinde
DJI, ABD hükümeti tarafından uzun süredir çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya. ABD Ticaret Bakanlığı, 2020 yılında DJI’yi “varlık listesine” ekleyerek, ABD’li şirketlerin lisans almadan DJI’ye parça tedarik etmesini yasaklamıştı. Bir yıl sonra ise Hazine Bakanlığı, DJI’yi Çin’in Uygur Müslümanlarının gözetlenmesiyle ilgili iddialar nedeniyle “Çin askeri-endüstriyel kompleks şirketleri” listesine ekledi. DJI, bu iddiaları reddetse de ABD gümrüğü, şirketin son çıkan tüketici drone’larını sınırda tuttu. Gümrük yetkilileri, Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası’na dayanarak bu işlemi gerçekleştirdiklerini belirtti. DJI ise Sincan bölgesinde üretim tesislerinin olmadığını savundu.