Dinozorların zamanına yolculuk yapmayı kim hayal etmedi ki? Yeni bir web sitesi, bu hayali bir nebze de olsa gerçekleştirmemize yardımcı oluyor. Bu site, kullanıcıların evlerinin bulunduğu şehri seçmelerine ve ardından bu yerin dinozorların zamanında ve antik Dünya’nın diğer dönemlerinde nerede olduğunu görmelerine olanak sağlıyor. Ayrıca, harita kıtaların antik Dünya zamanından bu yana nasıl kaydığını ve hatta tarih boyunca buzun araziyi nasıl kapladığını da gösteriyor.
Bu harita, Kuzey Arizona Üniversitesi’nin veri ve araştırmaları kullanılarak, projenin arkasındaki eski Google mühendisi Ian Webster tarafından oluşturuldu. Web sitesi, dinozorların Dünya’yı dolaştığı, nesli tükendiği ve hatta ilk çiçeklerin veya sürüngenlerin gezegeni dolaştığı tarihler de dahil olmak üzere tarihin farklı zamanlarına atlamayı sağlıyor.
Bu yazılım, antik Dünya’nın nasıl evrimleştiğini ve bugün bildiğimiz ve gördüğümüz gezegen haline nasıl geldiğini göstermede derinlemesine bir çalışma niteliğini taşıyor. Ayrıca, antik yaşamın nasıl evrimleştiğini de gösteriyor. Bulutları gösterme, onları daha parlak yapma ve ekvatoru gösterme gibi seçenekler de var. Bu, değişiklikleri ve kıtaların ve kara parçalarının nasıl kaydığını daha kolay bir şekilde görmeyi sağlar.
Haritayı kullanarak Türkiye, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Afrika, Avrupa, Avustralya, Rusya, Çin ve daha pek çok yerin nerede olduğunu kolayca görebilirsiniz. Dürüst olmak gerekirse, Dünya’nın bu antik zamanlardan bu yana ne kadar çok değiştiğini görmek gerçekten çok ilginç ve her şeyi perspektife koyuyor. Örneğin, Ankara ve Antalya’yı haritada arattığımızda, birbirlerinden çok farklı uzak konularda olduğu ortaya çıkıyor.
Web sitesindeki küreyi serbest duran bir küre gibi döndürebilirsiniz. Ayrıca, aradığınız alanda hangi dinozorların yaşadığını ve hala bulunabilen fosil türlerini de gösterecektir. Yaşadığınız şehrin antik zamanlarda Dünya’da nerede olduğunu merak ettiyseniz, bu harita size bazı cevaplar verebilir.