Bir zamanlar popüler olan internet siteleri için gözden düştükten sonra yeniden ayağa kalkmak ve eski popülariteyi yeniden yakalamak hiç kolay bir şey değil. Geçtiğimiz yaz aylarında Betaworks çatısı altındaki bir grup New Yorklu girişimci bir zamanların etkili sitesi Digg.com’u yeniden faaliyete geçirmişti. Aradan geçen sürede ekibin korktuğu başına gelmedi ve sitenin trafiğinde ciddi bir artış kaydedildi. Ancak sitenin eski performansına yaklaştığını söylemek hiç mümkün değil.
Digg bir zamanlar web’in geri kalanı için gündemi belirleyebilecek bir etkiye sahipti. Sitedeki spam yayıcıların sayısının artması ve başka sitelerin de rekabete dahil olmasıyla birlikte Digg kendisini Reddit’i yakalamaya çalışırken buldu. Digg’in yeni genel müdürü Jack Levine ve 12 kişilik ekibi bu gidişi tersine çevirmeye çalışıyor. Digg 2012 yazında parçalara ayrılıp satılmıştı. Mühendislik ekibi The Washington Post’a giderken, marka ve veriler Betaworks’e geçmişti.
Levine ve ekibi giden kitleyi nasıl geri getirecekleri üzerine iki ay kafa patlattı. 3 bin 500 katılımcıyla gerçekleştirilen ankette katılımcıların sadece yüzde 8’i Digg’i bir arkadaşlarına tavsiye edeceklerini söyleyince Betaworks ekibi köklü değişimler için işareti aldı. Yeni Digg ve eski versiyon arasında oldukça az ortak nokta var. Küçük yazılar yerine büyük fotoğrafların yer aldığı yeni tasarımda yorumlara izin verilmiyor ve kullanıcı oylarını hesaplayan bir algoritmaya ek olarak tamamen insanlardan kurulu bir editoryal yapıya dayanıyor. Gerçekleştirilen bu değişiklikler kullanıcıların hoşuna gitmişe benziyor. 2 bin 600 katılımcıyla gerçekleştirilen bir ankette katılımcıların yüzde 81’i Digg’i bir arkadaşlarına tavsiye edeceklerini dile getirdiler. Digg’in yeniden hayata geçmesi özellikle siteden tekrar trafik almaya başlayan yayıncıları sevindirmiş durumda.
Time, Huffington Post, The Daily Mail gibi popüler yayıncıların 300 milyonu aşan tekil ziyaretçi sayısını takip eden BuzzFeed, Digg’in Betaworks tarafından yeniden faaliyete sokulmasıyla birlikte siteden gelen yönlendirme trafiğinin yüzde 40 civarında arttığına dikkat çekti. Digg’in trafiği 2010’daki zirve noktalara yaklaşmasa da bunun o kadar da kötü bir şey olmadığını söylemek gerek. Zira trafiğin o dönemde yükselmesinde botlar, spam yayanlar, internet pazarlamacıları gibi suni faktörlerin de etkili olduğu biliniyor. Betaworks kurucusu John Borthwick Digg’in yeniden aktif hale gelmesinden sonra web, e-posta ve uygulamalar aracılığıyla erişenlerin sayısının iki katına yükseldiğini ifade etti. Çok hızlı hareket etmeye karar verdiklerini söyleyen Borthwick, Digg’e sade ve minimalist bir görüntü kazandırmayı istediklerini ve insanları yeniden siteye çekecek özellikleri yavaş yavaş tanıtmaya başladıklarını belirtti. Borthwick’e göre bu stratejileri işliyor.
Digg’in eskiyle bağlantısı logo ve geniş abone listesinden ibaret. Sitenin kodunu değiştiren Betaworks ekibi orijinal formülden çok az unsuru saklıyor. Digg’i bir dönem popüler hale getiren özelliği gücünü kullanıcından alan içeriğe izin veren altyapısıydı. Konuların önemi kullanıcılar tarafından verilen olumlu veya olumsuz oylarla belirleniyor ve buna göre bir gösterim yapılıyordu. Digg’de takma isim kullanan kullanıcılar önemli bir güce sahip olmuştu.
Kullanıcılar halen yeni paylaşımları oylayıp, bağlantı verebiliyor. Ancak sitede en tepede yer alan hikayeler daima en çok Digg alanlar arasından seçilmiyor. Yorum yapma özelliği ortada kaldırılırken sadece olumlu oy verilebiliyor. Gücünü kullanıcıdan alan içerik yerine ana sayfanın belirlenmesi üç kişilik bir ekibe bırakılmış durumda. Bir zamanlar yasaları ihlal etme pahasına da olsa gücü kullanıcılarına veren Digg bu yapısından kurtulmuş olsa da sitenin tam anlamıyla yeniden ayağa kalkması için kullanıcılarına biraz daha güç ve yetki vermesi gerektiği ifade ediliyor.
İlgili >> The Verge