Universal Music Group (UMG) ve Fransız müzik servisi Deezer, çarşamba günü profesyonel sanatçılara daha fazla gelir sağlamayı amaçlayan yeni bir anlaşma duyurdu. Yeni anlaşma, popüler şarkılardaki bir dinlemenin iki dinleme olarak sayılmasını sağlayacak, böylece bu şarkılar daha fazla gelir elde edecek.
Normalde Apple Music, Spotify ve Deezer gibi platformlar, dinlenme sayısına bakmaksızın toplam geliri sanatçılar arasında paylaştırıyor. Ancak yeni anlaşmaya göre, BTS ve Billie Eilish gibi büyük yıldızlardan yeni çıkış yapmış gruplara kadar “profesyonel sanatçılar” efektif bir şekilde yüzde 10 daha fazla gelir elde edecek. Financial Times‘a göre, artan ödemelerden faydalanabilmek için sanatçıların en az 1.000 akışa ve en az 500 farklı kullanıcıya ihtiyacı olacak. Eğer kullanıcılar belirli sanatçıları ve şarkıları aktif olarak aratarak dinlerse, bu değerler dört akışa kadar çıkabilecek.
Deezer CEO’su Jeronimo Folgueira, bu anlaşmanın başlangıcından bu yana müzik akışı ekonomisinde yapılan “en iddialı değişiklik” olduğunu söylüyor. Folgueira bir basın bülteninde şöyle diyor: “Tüm içeriğin aynı değerde olduğu başka bir sektör yok ve yağmur sesinin veya çamaşır makinesinin sesinin en sevdiğiniz sanatçının şarkısı kadar değerli olmadığı herkes için açık olmalı.”
Deezer, Sanatçı Olmayan Parçaları Demonetize Ediyor
Yeni anlaşmaya göre Deezer, herhangi bir sanatçıya ait olmayan ve ortam gürültüsü olarak tespit edilen parçaları para kazanma statüsünden çıkaracak. Ayrıca şirket bunları yeni bir şirket içi ses kitaplığıyla değiştirmeyi planlıyor. Deezer, platforma gelecek gürültü niteliğindeki parçalardan herhangi bir telif ücreti almayacağını da söyledi.
Deezer, 2022 yılında sistemlerinin yüzde 7 oranında sahte akış tespit ettiğini belirtiyor. Bu, sahte hesaplar ve ödeme dolandırıcılığı anlamına geliyor. Yeni model, bu yılın dördüncü çeyreğinde Fransa’da devreye girecek ve daha sonra diğer pazarlara açılacak. Folgueira, yeni modelin sadece UMG ile sınırlı kalmayabileceğini ve diğer etiketlerin de yeni modele katılabileceğini belirtiyor. Hedef, 2024 yılına kadar tüm sağlayıcılar ve ülkelerle tam bir yayılım sağlamak.
Müzik akışının popülaritesi, plak şirketlerine henüz çok büyük kazançlar getirmemiş durumda. Goldman Sachs Research tarafından temmuz ayında yayınlanan bir veriye göre, müzik akışı tüketimi 2017’den bu yana 2,5 kat artmış, ancak akış başına gelir aynı zaman diliminde yüzde 20 düşmüş.
Deezer ve UMG, zaman içinde ödeme modellerini ayarlamak için işbirliği yapacak ve bu da diğer yayın sağlayıcı anlaşmaları üzerinde dalgalanma etkisi yaratabilir. SoundCloud, Warner Music Group’un da dahil olduğu “hayran destekli telif hakları” modeli ödemelerle ilgilenen başka bir müzik akışı hizmetidir. Bu model, tüm abonelik gelirlerini her sanatçı tarafından paylaşılacak tek bir havuzda toplamak yerine, her abonenin ödemesini gerçekte dinlediği sanatçılar arasında bölüştürür.