Android cihazlarına özelleştirilmiş ROM’ların yüklenebiliyor olması, bu cihazın sunduğu işlevlerin kişilerin zevklerine göre düzenlenebileceği anlamına geliyor. İşin ürün garantisi desteği tartışılır, ancak durum böyle. CyanogenMod da cihazını kendi zevklerine göre özelleştirmek isteyenlerin başvurduğu ilk özelleştirilmiş Android ROM’larından bir tanesi. 1 milyon indirme rakamını geride bırakmış olmaları da bunu doğruluyor.
Steve “Cyanogen” Kondik tarafından oluşturulan ve onun öncülüğünü yaptığı CyanogenMod ekibi tarafından sürekli güncel tutulan CyanogenMod ROM’ları sayesinde Android cihaz kullanıcıları cihazlarının yeteneklerini ek özellik ve işlevlerle daha da zenginleştiriyor. CyanogenMod’un gündem maddeleri arasında bir uygulama mağazası açmanın bulunduğunu da ekip üyelerinden Koushik Dutta sayesinde öğreniyoruz. Dutta, açılması planlanan uygulama mağazasında özellikle root erişimiyle kullanılan uygulamalara yer verilecek.
Mobil operatörler ve Google’ın Android Market üzerindeki denetimi, Apple’ınki kadar sıkı olmasa da, sürüyor. Mobil genişbant bağlantı paylaşımına izin veren, kullanıcıya tek bir dokunmayla root erişim hakkı tanıyan veya emülatör niteliğini taşıyan uygulamaların Android Market’e girmesi o kadar kolay değil. Bu durumdan rahatsız olan Koushik Dutta, sözü edilen gruptaki uygulamaları barındıracak bir mağaza için Amazon’a teklif götürmüş, ancak şirket pek sıcak bakmamış.
Aslına bakarsanız, CyanogenMod’un doğası böyle bir uygulama mağazası için daha uygun gibi görünüyor. Açılması amaçlanan mağaza açık kayank kodlu olacak, böylelikle sadece CyanogenMod içinden değil, diğer özelleştirilmiş ROM’lar üzerinden de erişilebilir olacak.
İlgili – Twitter (@CyanogenMod)
İlgili – Google Plus (Koushik Dutta)