Teknoloji

Cyanogen Google uygulamalarının olmayacağı bir akıllı telefon hazırlıyor

cyanogen-logo-020315

Microsoft sürece dahil olmasa bile 80 milyon dolarlık bir kaynak bulmayı ve piyasa değerini 1 milyar dolara yaklaştırmayı başaran Cyanogen, teknoloji dünyasındaki pek çok kişinin radarına girmiş durumda. CEO Kirt McMaster’ın “Google’ın kafasına bir kurşun sıkacağız.” şeklindeki iddialı demeçleri de bu ilgiyi artırıyor. Tüm bu yolculuğun ise Google uygulamalarını barındırmayan bir akıllı telefonla başlaması planlanıyor.

Cyanogen’in hikayesi Android ROM’u CyanogenMod ile başlamıştı. Yazılım ile hem cihaz üreticilerine hem mobil operatörlere, hatta Google’ın kendisine normalin ötesinde farklı bir özelleştirme seviyesine ulaşma fırsatı sağlanmıştı. CyanogenMod sayesinde bazı cihazlar, başlangıçta planlanan daha uzun bir kullanım ömrüne kavuşmuştu.

CyanogenMod’un sağladığı bu faydalar McMaster ve ekip arkadaşlarını şirketleşme konusunda cesaretlendirmişti. Şirketleşme kararının ardından CyanogenMod topluluğundan be bazı geliştiricilerden gelen tepkiler McMaster’ı durdurmak için yeterli olmamıştı. OPPO, OnePlus ve son olarak Micromax ile kurulan işbirlikleri Cyanogen’in önünü açarken, şirket arkasında sağlam bir yatırımcı desteğinin olduğunu da ortaya koymayı başardı.

Android’de Google’ın hakimiyetini kırma amacıyla hareket eden Cyanogen, bazı konularda ise Google’ın yaklaşımlarını uygulamaya tercih ediyor. Tıpkı Google gibi, Cyanogen de cihaz üretimini ortaklarına bırakıyor. Şirketin bu plan doğrultusundaki son iş ortağı ise kaliteli ve uygun fiyatlı akıllı telefonlarıyla tanınan ABD merkezli BLU Products oldu. BLU Products, 2015 sona ermeden Cyanogen işletim sistemli bir akıllı telefonu piyasaya sürecek. Ancak bu akıllı telefonda, Cyanogen’in geçmiş sürümlerinden farklı olarak Google uygulamaları ve servisleri bulunmayacak.

BLU CEO’su Samuel Ohev-Zion, telefona dair detayların henüz netleşmediğini, ancak Cyanogen’in eksik parçaların yerini Google’ın rakipleriyle doldurmasının muhtemel olduğunu ifade etti. Bu da Amazon Appstore, Dropbox, Skype, Bing, HERE Haritalar gibi servis ve uygulamaların Google’dan doğan başlığı doldurabileceği anlamına geliyor. Cyanogen’in bu amaç doğrultusunda kendi ödeme servisini oluşturabileceği de belirtiliyor.