Mars’ta gezinen Curiosity aracının topladığı toprak örneklerine dair araştırmaların sonuçlarını bugün düzenlediği bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklayan NASA aracın gerçekten organik bileşenlerin izlerini bulduğunu kaydetti. Ne var ki, kuruluş hâla oksijen ve klorin perklorat bileşeninin kaynağı konusunda bir karara varmış değil. Belki de, Curiosity organik karbonu dünyadan da beraberinde getirmiştir.
Eğer NASA bu bileşenin dünyadan getirildiği ihtimalini elerse, perkloartın Mars’ta oluşup oluşmadığını belirlemek için de başka bir analiz yapmak gerekecek. Onun sonrasında karbonun gerçekten biyolojik karakter taşıyıp taşımadığının tespiti için de başka bir test gerekecek. Curiosity baş araştırmacısı John Grotzinger, aracın tüm ekipmanları kullanılarak yapılmış olan ilk toprak analiz testinin dünyadan gelmesi muhtemel karbonları da araçtan temizlemek gibi ek bir işlev daha gördüğünün altını çizdi. Araştırmacı aracı kendilerinin hem yazıp hem de okumak zorunda oldukları 10 bin sayfalık kullanma kılavuzuyla gelen bir otomobile benzetti, yine de bu testler sayesinde Mars ile ilgili olarak daha önce bildiklerinden çok daha fazla şey öğrendiklerini kaydetti.
NASA, Curiosity’nin tespit ettiği karbonların gerçekten Mars’a ait olup olmadığını kesinleştirmek için çalışmaya devam edecek. Araç, gelecek yılın başlarında Sharp Dağına doğru yolculuğa çıkmadan önce bir sondaj testi gerçekleştirecek.
İlgili >> NASA