Teknoloji

Curiosity Mars yüzeyinde eski sellerin izini buldu

nasa mars curiosity

Mars yüzeyindeki kanalları ve dalgasal özellikleri gösteren resimler, gezegenin geçmişte yıkıcı sellerle karşılaştığını göstermişti. Bir grup bilim insanı, Curiosity uzay aracının topladığı verileri kullanarak 4 milyar yıl önce Mars üzerinde büyük sellerin yaşandığını kanıtladı. Bu sellerin Gale Krateri’nin olduğu bölgede meydana geldiği belirtildi.

Çalışmayla ilgili olarak Nature’da yayımlanan makalenin yazarlarından biri olan Alberto G. Fairén, ulaşılan sonuçları şu sözlerle değerlendirdi: “Curiosity tarafından toplanan tortu bilimi verilerini ilk kez kullanarak büyük sellerin varlığını tespit ettik. Büyük sellerin bıraktığı tortuları daha önce uydularda görememiştik.”

Araştırmayı yapan ekipte Jackson State, Cornell ve Hawaii üniversitelerinden ve NASA’nın Jet Propulsion Labratory biriminden araştırmacılar yer alıyor. Araştırmada Curiosity’nin üzerindeki Mars Hand Lens Image ve Mastcam kameralarının Gale Krateri’nde topladığı verilerden yararlanıldı. Bulunan tortuların Sharp Dağı ve Gale Krateri’nin oluşmasından sonra yaşanan su baskınlarının ardından oluştuğu belirtildi.

Araştırmacılar sellerin gezegendeki büyük buzulları eriten bir sıcak hava dalgasından kaynaklandığını ifade etti. Bu olay nedeniyle salınan karbondioksit ve metanın su buharıyla birleşmesinin gezegende kısa bir süre boyunca ılık ve yağışlı bir iklimin oluşmasına yol açtığı dile getirildi.

Peki bütün bunlar ne anlama geliyor? Mars’ta suyun bulunması, gezegende yaşamın da olabileceği anlamına geliyor. Uzay çalışmaları yapan tüm kuruluşlar, Dünya dışındaki gezegenelerde suyun varlığını bulmayı hedefliyor. Curiosity, Mars yüzeyinden topladığı verilerle kızıl gezegende en azından bir zamanlar yaşam olduğu konusunda önemli bir kanıt sağlıyor.