NASA’nın Perseverance isimli uzay aracı 2021’den bu yana Mars’ta kaya örnekleri topluyor ve su izleri buluyor. Ancak bu durum uzay aracının selefinin emekli olduğu anlamına gelmiyor. Curiosity Mars’ta gökyüzünü incelemeyi sürdürüyor. Daha önce gece bulutlarını inceleyen Curiosity, şimdi de alacakaranlık sırasında kızıl gezegende gökyüzünün nasıl göründüğünü mercek altına aldı. Uzay aracı, Mars’ta güneş ışınlarını ilk kez görmeyi sağladı.
Söz konusu fotoğraftaki bulutların Mars’ta gökyüzündeki bulutların büyük kısmından daha yukarıda yer aldığı belirtiliyor. Kızıl gezegende bulutlar genellikle yerin 60 kilometre üstünde bulunuyor ve su buzundan oluşuyor. Fotoğraftaki bulutların ise daha yukarıda olmaları nedeniyle kuru buzdan oluştuğu tahmin ediliyor. NASA’dan verilen bilgiye göre; Mars’taki bulutları incelemek bilim insanlarının gezegenin atmosfer koşulları, sıcaklığı ve rüzgarı hakkında daha iyi bir fikir edinmesini sağlıyor.
Ocak ayında başlayan bu araştırmanın mart ayının ortaları itibarıyla tamamlanması planlanıyor. Curiosity söz konusu araştırmada Mast Camera veya Mastcam olarak adlandırılan renkli kamerasını kullanıyor. Bu kamera sayesinde bilim insanlarına gezegendeki bulut partiküllerinin zaman içinde ne kadar parladığını gösteren kareler yakalamak mümkün oluyor.
Yukarıda gördüğünüz fotoğraf, Mastcam tarafından çekilen 28 farklı fotoğrafın birleştirilmesiyle oluşturuldu. Curiosity, 2021’de siyah-beyaz navigasyon kameralarını kullanarak bulut hareketlerini detaylı şekilde görmeyi sağlamıştı.
Curiosity Mars’taki ilginç bulutların da fotoğrafını çekti
Curiosity Mars’ta güneş ışınlarının ilk net fotoğrafını yakalamakla yetinmedi. Devam eden araştırma sırasında bazı ilginç bulut formasyonları da uzay aracı tarafından görüntülendi. Hemen aşağıda gördüğünüz tüye benzeyen bulutun fotoğrafı, 27 Ocak’ta Curiosity tarafından çekildi.