Geçtiğimiz ayın son günlerine kadar Mars’ta geçmişte sıvı formunda su bulunduğu, ancak bunun eskide kaldığı düşünülüyordu. NASA’nın Mars yüzeyinde halen sıvı formda su izine rastlandığını açıklamasıyla birlikte Mars algısında önemli bir değişim yaşanmıştı. İnsansız uzay aracı Curiosity’nin ulaştığı en yeni veriler ise kızıl gezegende uzun süre boyunca tahmin edilenden fazla miktarda su bulunduğunu gösteriyor.
Curiosity bir süredir Mars’ın Gale Krateri olarak anılan bölgesindeki tortul kayaları inceliyor. Kraterin derinliği ve kraterin dibinde ince taneli kum taşlarına rastlanması, göl benzeri yapının uzun süre boyunca suyla dolu olması ihtimalini artırıyor. Böylelikle kızıl gezegenin bir zamanlar uygun atmosferik basınca ve bir iklime sahip olduğuna dair düşünceler de kuvvet kazanıyor. Mars’ta su olup olmaması, gezegenin yaşama uygun olup olmadığı sorusuna cevap vermek için hayati önem taşıyor.
Curiosity’nin bulguları henüz Mars’ta yaşam olduğunu doğrulamasa da, su ve mikrop büyümesine uygun bir ortamın, en azından bir zamanlar, varolduğunu gösteriyor. Yeni veriler ise Mars’taki suyun miktarının tahmin edilenden daha yüksek seviyede olduğunu ortaya koyuyor.