Teknoloji

Craig Federighi: FBI’ın şifreleme talebi herkesi riske atıyor

craig federighi

Apple ve FBI arasındaki hukuk mücadelesi devam ediyor. Cupertino merkezli şirket, bu mücadele esnasında kamuoyu desteğini almak için üst düzey yöneticilerini büyük gazetelerin vitrinine sürmeye devam ediyor. Apple’ın yazılımdan sorumlu başkan yardımcısı Craig Federighi, The Washington Post’taki yazısında FBI’ın talebinin güvenlik konusundaki kazanımların kaybına neden olacağını ve bu hamlenin herkesi riske attığını dile getirdi.

Apple’ın şifreleme konusundaki geçmiş argümanları, özgürlük ve gizlilik hakkı gibi daha belirsiz kavramlar üstüne kuruluydu. Federighi’nin kaleme aldığı mektup ise doğrudan “kimliksiz siber saldırgan” tehdidine dikkat çekiliyor. Geride kalan 18 aylık süreç boyunca siber saldırganların perakende zincirlerinin, bankaların hatta federal devlet kurumlarının güvenliğini aştığını söyleyen Federighi, pek çok insanın kişisel verilerinin dışarıya sızdığını dile getirdi. FBI’ın sıklıkla dikkat çektiği terörizm konusuna da değinen Apple başkan yardımcısı, ABD’nin altyapısının hayati olduğunu ve bireysel cihazlar saldırıya uğradığında bu altyapının dış müdahaleye daha açık hâle gelebileceğini ifade etti.

Federighi, hassas sistemlere gerçekleştirilecek saldırıların bir kişinin akıllı telefonunu ele geçirerek başlatılabileceğinin altını çizdi ve siber saldırganların hücumlarını geliştirdiği bir ortamda kullanıcılara en iyi güvenliğin şifreleme aracılığıyla sağlanabileceğini dile getirdi. Craig Federighi, FBI’ın şifrelemeye karşı duruşunu ise “çok üzüntü verici” şeklinde niteledi.

Federighi’ye göre FBI’ın Apple’a yönelttiği talep, “iOS 7’deki güvenlik önlemleri yeterince iyiydi. 2013’teki güvenlik standartlarına geri dönmeliyiz.” cümleleriyle tercüme edilebilir. Ancak bu noktada FBI’ın yönelttiği talebin San Bernardino saldırısı zanlısına ait iPhone için geçerli olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Ancak pek çok kişi, devletin bu tarz bir aracı ele geçirdiği takdirde daha sonra da farklı amaçlarla kullanmasından endişe ediyor. Federighi, FBI’ın istediği aracın kötü niyetli kişilerin eline geçtiği takdirde yaşatacağı problemlere de dikkat çekti.

Güvenliği “Sonu olmayan bir yarış” şeklinde tanımlayan Federighi, bu yarışın önde götürülebileceğini ancak asla kazanılamayacağını ifade etti.