Cyanogen CEO’su Kirk McMaster, söz konusu Google’ın kendi ürünü üstündeki demir yumruğunu savurmak olduğunda lâfı eveleyip gevelemiyor. Ancak görünen o ki, bu girişimin Google’ın Android üzerindeki tekelini bitirmek için yeni bir stratejisi var ve bu stratejide rakibinin en büyük rakibinden de destek alıyor.
Geçtiğimiz aylarda Microsoft ile Cyanogen arasında bir iş ortaklığının olacağı duyurulmuştu. Bu işbirliği kapsamında Microsoft’un uygulamaları Cyanogen OS’te yüklü olarak gelecekti. Şimdi McMaster’ın iddiasına göre, Cyanogen ile Redmond şirketi Cortana’yı sadece bir uygulama olarak değil, işletim sistemi seviyesinde Cyanogen OS’e entegre etmek için çalışmalar yapıyor.
Microsoft’un Cortana’yı Android’de, en azından sadece bir uygulama olarak sunmak için çalışmalar yapıyor, hatta geçtiğimiz haftalarda Android için Cortana’nın beta sürümü de yayınlanmıştı. Ne var ki, Cortana’nın sadece bir uygulama olacak şekilde Windows’da olduğu gibi çalışmasını beklemek zor.
McMaster, Google’ın Android’de kendi sanal asistanı Google Asistan’ının bulunmasının Cortana için bir dezavantaj olabileceğini düşünüyor. Ne de olsa, Cortana sadece bir uygulama şeklinde Google Asistan kadar zengin işlevler sunamayacak. Bununla birlikte Cyanogen CEO’su, Cortana’nın Siri ve Google Asistan’a göre ayırt edici avantajları olduğunu söylüyor.
Neyse ki, Cyanogen Android’in açık kaynak kodlu tabiatından yararlanarak Cortana’yı Cyanogen OS’e işletim sistemi seviyesinde entegre edebilir. Cyanogen’in tepe yöneticisi bu entegrasyonla ilgili detayları vermekten kaçındı, ancak derin entegrasyon Cyanogen OS kullanıcılarının sadece Cortana Android uygulamasından öte bir şeyleri göreceği anlamına geliyor. Microsoft tarafından henüz bu projeyi doğrulayan veya yalanlayan bir açıklama gelmedi.