2023’te uzay ve gök bilimi meraklılarını heyecanlandıracak bir olay yaşanacak. Comet C/2022 E3 (ZTF) isimli kuyruklu yıldızı Dünya’dan çıplak gözle görmek mümkün olacak. Ocak ayı boyunca ve şubat ayının başlarında görülebilecek kuyruklu yıldızın yerini tespit için önce teleskop veya dürbüne ihtiyaç duyulacak.
Ancak kuyruklu yıldız Dünya’ya yaklaştıkça gece karanlığında çıplak gözle görülebilmesi mümkün hâle gelecek. Henüz bu konuda kesin bir şey söylemek mümkün olmasa da, gerçekleştirdiği takdirde 2020’den bu yana ilk defa bir kuyruklu yıldız çıplak gözle görülmüş olacak. En son 2020’de NEOWISE kuyruklu yıldızını Dünya’dan teleskopsuz şekilde görmek mümkün olmuştu.
Comet C/2022 E3 (ZTF) kuyruklu yıldızı geçtiğimiz yılın mart ayında Jüpiter’in yörüngesindeyken keşfedilmişti. Kuyruklu yıldız mevcut rotası itibarıyla 12 Ocak’ta Güneş’e en yakın konumuna gelecek. 2 Şubat’ta ise Dünya’ya en yakın konumunda olacak. Bu yakınlığın 42.5 milyon kilometre olacağını belirtmekte fayda var.
Kuzey Yarımküre’de yaşayanlar ocak ayında sabahın erken saatlerinde bu kuyruklu yıldızı kuzeybatıya doğru ilerlerken görebilecek. Ayın sonlarına doğru ise Büyük ve Küçük Ayı takım yıldızlarının arasından geçiş yapacak. En iyimser senaryoda ocak ayının ikinci yarısı itibarıyla kuyruklu yıldızı çıplak gözle görmenin mümkün olacağı belirtiliyor.
Kuyruklu yıldızlar kendi ışıklarını yaymıyor. Buz, gaz, kaya ve toz kütleleri olan kuyruklu yıldızlar kimi zaman “uzaydaki kirli kartopları” olarak tanımlanıyor. Eriyen buzlar kuyruklu yıldızların kuyruğunu oluşturuyor. Buz aynı zamanda güneşin ışığını yansıttığı için parlama efekti de oluşuyor.
Comet C/2022 E3 (ZTF) NEOWISE kadar parlak olmayacak
Comet C/2022 E3 (ZTF)’in 2020’de Dünya’dan görülen NEOWISE kadar parlak olması beklenmiyor. Yine de, gök bilimciler bunun önemli bir olay olduğunun altını çiziyor. Zira bu kuyruklu yıldızın tekrar Dünya’dan görülebilmesi için en az 50 bin yıl daha geçmesinin gerekeceği belirtiliyor.