Tanıtıcı Yazı

CloudMounter: Bulut servislerinizi Finder’a veya Windows Gezgini’ne taşıyın

MacOS’in en son sürümlerinde iCloud, bilgisayarın bir sürücüsü gibi çalışabiliyor. Bu imkanın diğer bulut depolama servisleri için de var olmasını isteyenlere, Eltima Software’ın CloudMounter yazılımı gerekli şartları sağlıyor. Bu uygulama sayesinde Google Drive, Dropbox, OneDrive ve bunun gibi çeşitli bulut depolama servisleri Finder’dan kolaylıkla erişilebilir hâle geliyor.

Bulut depolama servisleri son yılların gözdesi hâline geldi. Satın aldığınız akıllı telefonla veya web’de denk geldiğiniz bir makale ya da reklam sayesinde siz de bulut depolama hesabına sahip kullanıcılardan biri hâline gelmişsinizdir. Bu hesaplar sadece dosyaları geleneksel yöntemlerin ötesinde, internet üzerinde saklama kolaylığı sunmakla kalmıyor, aynı zamanda dosyaları evde ve iş yerindeki bilgisayarlar arasında paylaşma, arkadaşlara gönderme imkanı da sunuyor. Ne var ki, internet tarayıcısını açıp bulut depolama servisinin web arayüzüne gitmek ya da ayrı bir uygulama kullanıp dosya yükleme veya indirme işlemlerini gerçekleştirmek, çoğu zaman zahmetli ve vakit kaybettirici oluyor.

Eltima Software’ın CloudMounter yazılımı, tüm bulut hesaplarınızı bir araya getiriyor ve onları Finder’ın kenar çubuğuna yerleştiriyor. Bunları bilgisayarınıza bağlı diğer sürücüler gibi kullanmanıza olanak sağlıyor. Bu durum bulut servislerini kullananların zamandan tasarruf etmelerine yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda dizüstü bilgisayarlarının kısıtlı depolama alanını artırma konusunda fiziksel disk sürücülerini tercih etmeyenleri de kurtarıyor.

CloudMounter, geniş yelpazeye yayılmış servisler ve teknolojilerle çalışabiliyor. Desteklenenler listesinde; Dropbox, Google Drive, Amazon S3, Microsoft OneDrive, WebDAV, OpenStack Swift, Backblaze, Box ve dört farklı tür FTP/SFTP yer alıyor. Eltima düzenli biçimde yeni servisler eklemek için çalıştığının altını çiziyor. Her bir CloudMounter lisansı ömür boyu kullanım hakkı sunduğu için, ek servisler için daha fazla para ödemeniz de gerekmeyecek.

Bu servislerinin hepsini test etmek mümkün olmadı. Ancak çoğu kullanıcının sahibi olduğu Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive sunucularını ve aynı zamanda SFTP web sunucu hesabının kurulumunu test ettik. Kurulum işlemi sadece birkaç saniyede tamamlanıyor. Seçtiğiniz servisin web arayüzü açılıyor, kullanıcı adı ve şifresini girmeniz yeterli oluyor. FTP veya SFTP istemcisinin eklenmesi söz konusu olduğunda da, sunulan kullanışlı ve kolay arayüz sayesinde bilgiler hızlıca giriliyor ve bağlantı kuruluyor. Daha sonra tek bir tıklatmayla sürücüyü bilgisayara ekleyebilir veya kaldırabilirsiniz.

Kurulum işlemi tamamlandıktan ve bulut sunucusu sürücü olarak eklendikten sonra, Mac bilgisayara bağlı diğer sürücüler gibi çalışıyor. Dosyaları sürükleyip bırakmak, kopyalayıp yapıştırmak pürüzsüz görünüyor. Yükleme işlemi ise iCloud’a dosya yüklemek kadar hızlı görünüyor. Dosyaları yüklerken veya indirirken, Finder’da normal bir şekilde dosyaları taşırken gördüğümüz gibi, klasör veya dosya isimlerinin yanında küçük ikonlarla süreçten haberdar olmak mümkün oluyor. Bunun yanı sıra, sağ üst köşede, menü çubuğunda bulunan CloudMounter ikonu aracılığıyla tüm sürücüleri görebilir, bunları bağlayabilir, çıkarabilir, şifreleyebilir veya Finder’da görüntüleyebilirsiniz.

CloudMounter aracılığıyla eklediğimiz sürücülerdeki dosyaları açmakta herhangi bir sıkıntı yok. Ancak Google Docs dosyaları gibi, kendine has dosya formatı olan dosyaları masaüstüne kopyalayıp yerelde açma işlemi çok başarılı değil. Açmak istediğinizde uygun uygulamanın olmadığı belirtiliyor. Ancak PDF veya benzeri genel formattaki dosyaların açılmasında herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor.

CloudMounter, dosyaları buluta yükleme işlemini de fazlasıyla kolaylaştırıyor. Finder veya Windows Gezgini içinde, basit bir şekilde sürükle-bırak ya da kopyala-yapıştır yöntemini kullanarak bir veya birden fazla dosyayı istediğiniz bulut sürücüsüne hızlıca ekleyebilirsiniz. Değişiklikler, web arayüzünden kontrol ettiğimizde hızlı biçimde yansıtılıyor, diğer bir deyişle dosyalar veya klasörler bulut sunucunuza aktarılıyor.

Bulut servisinde veya uzak sunucunuzda depoladığınız .zip uzantılı sıkıştırılmış dosyaları Finder içinde, bulut sürücüsüne açma imkanı bulunmuyor. Ancak bu tür dosyaları bilgisayarınızın yerel sürücüsünde herhangi bir yere kopyalayarak orada açabilirsiniz. Daha sonra açılmış klasörü yeniden bulut sürücüsüne kopyalayıp yapıştırarak dolaylı olarak açma işlemini tamamlayabilirsiniz.

CloudMounter uygulamanın şifreleme yeteneklerinden de övgüyle bahsediyor. Uzak sunucudaki herhangi bir dosyayı karıştırabilir ve bu şekilde saklayabilirsiniz. Böylelikle size özel CloudMounter kopyasına sahip olmayanlar, dosyalarınıza erişse bile, bunların ne olduğunu anlamaz, sadece çöpe eşdeğer dosyalar görürler. Üstelik bu durum, kullanıcı web arayüzü üzerinden dosyalara erişse bile değişmiyor.

Şifreleme veya şifre açma işlemi her bir dosya için tek tek yapılamıyor, sadece tüm sürücüyü veya klasörleri şifreleyebilirsiniz. Halbuki dosya bazında şifreleme imkanı sunmak, hem işleri daha esnek hâle getirir, hem de şifreleme için geçen süreyi kısaltabilirdi. Bir sürücünün tamamını şifrelemek için sağ üst köşede, menü çubuğunda yer alan CloudMounter simgesine tıklatmanız, açılan menüde fare imlecini şifrelemek istediğiniz sürücünün üstüne getirmeniz gerekiyor. Daha sonra da devam eden menüde bulunan “Encrypt” seçeneğini tercih etmelisiniz. Klasör şifrelemesi için de Finder’da açtığınız sürücüdeki herhangi bir klasör üstüne gelip sağ tıklamanız ve seçenekler arasında bulunan “Encrypt”i seçmelisiniz. Bir şifre ve hatırlatma terimi belirledikten sonra ister sürücüdeki tüm dosyaları isterseniz yeni ekleyeceğiniz dosyaları 256-bit şifreleme mekanizmasını kullanarak şifreleyebilirsiniz. Eğer sürücünüz çok doluysa, şifreleme işlemi için biraz uzun süre boyunca beklemeniz gerekebilir.

Şifreleme için kullandığınız şifreyi Anahtar Zinciri’ne ekleyebilirsiniz, ancak Anahtar Zinciri’nin web formlarında sunduğu şekilde yeni şifre tavsiye etmesi söz konusu olmuyor. Aynı zamanda yazdığınız şifreyi görmenizi sağlayan bir ayar da yok. En iyisi şifrenizi dikkatli girmeniz, daha sonra da güvenli bir yerde kağıda yazılı olarak saklamanız. CloudMounter, şifre belirleme işlemi esnasında yanlış yapmanızı önlemek için aynı şifreyi iki kez girip doğrulama yapmanızı da istiyor.

Bir sürücüyü şifreledikten sonra, şifreleme sırasında belirlediğiniz şifreyle kilidi açabilir veya yeniden şifreleme işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Şifrelediğiniz dosyalara bulut sunucusunun web arayüzünden baktığınıda, şifrelenmiş birtakım anlamsız yığınlar göreceksiniz.

CloudMounter’ın bilgisayarla birlikte açılmasını sağlamak için başlangıçta otomatik olarak başlatılmasına izin vermeniz gerekiyor. Aynı zamanda uygulama başlatıldığı anda sürücülerin otomatik olarak bilgisayara bağlanması seçeneğini de etkinleştirebilirsiniz.

Genel olarak CloudMounter, çeşitli bulut depolama servislerinden, farklı amaçlar için aynı anda yararlanan Mac kullanıcılarının işlerini oldukça kolaylaştıracak, tüm sürücüleri tek bir noktadan kolaylıkla yönetme imkanı sunacaktır. Aslında OneDrive, Google Drive, Dropbox gibi servislerin her birinin kendi masaüstü yazılımları bulunuyor. Ancak CloudMounter bu servislerin ötesine geçerek profesyonellerin de daha sık yararlandığı bulut servislerini kapsıyor. Aynı zamanda depolama amaçlı kullandığınız uzak sunucunuzu da FTP veya SFTP yoluyla bilgisayarınıza ekleme imkanı veriyor. Her şeyden önemlisi, dosyaları, onları bilgisayara indirmeye gerek duymadan gezme, ihtiyaç duyulanları indirme imkanını veriyor.

CloudMounter’ın şifreleme tarafında hâlâ çeşitli kusurları var gibi görünüyor. Ancak yazılımın kendini sürekli geliştirmesi ve güncellemeler sunması nedeniyle bunların hızlı biçimde kapatılacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda CloudMounter, düzenli şekilde yeni servislerini bünyesine ekliyor. Bu da bulut depolama aracını gelecekte daha kullanışlı hâle getirecektir.

Yazının çok büyük kısmında CloudMounter’ın macOS’te sunduğu imkanlardan bahsediyor, ona göre anlatıyoruz. Ancak CloudMounter, aynı işlevleri, çok da farklı olmayan yollar aracılığıyla Windows PC’lerde de sunuyor.

CloudMounter 15 gün boyunca ücretsiz deneme imkanı sunuyor. Bu süre, bulut depolama ve yönetim yazılımının sunduğu imkanları ve kolaylıkları test etmek için gayet yeterli görünüyor. Eğer memnun kalırsanız, toplam 53 dolarlık fiyat karşılığında ömür boyu kullanım hakkı elde edebilir, bilgisayarınızda CloudMounter aracılığıyla depolama alanınızı esnetebilir, fiziksel kapasitesinin ötesine taşıyabilirsiniz.

CLOUDMOUNTER’I DENEYİN