Çin polis teşkilatı, gözetim araçları arasına yeni bir seçenek daha ekledi. Artık ülkedeki polisler, yerleşik yüz tanıma özelliğine sahip güneş gözlükleri takıyor. Çin medyasında yer alan haberlere göre, gözlükler ilk olarak Zhengzhou şehrindeki tren istasyonlarında Çin Yeni Yılı sırasında yaşanan yoğunlukta insanları izlemek için kullanılıyor. Haberlere göre, Çinli polisler gözlükler sayesinde şimdiden çeşitli suçlardan aranan 7 kişiyi yakaladı ve sahte kimlikle seyahat eden 26 yolcuyu tespit etti.
Güneş gözlükleri, Çin’in teknolojiden yoğun biçimde yararlanan gözetim politikasının en yeni bileşeni olma özelliğini taşıyor. Son yıllarda gelişmiş takip teknolojilerine ciddi para harcayan Çin, yapay zekâ ile kimlik tespiti ve insanların şehirlerde dijital olarak takibi konusunda ciddi anlamda mesafe kaydetmişti.
2020 itibarıyla ülkedeki kapalı devre güvenlik kameralarının sayısının 600 milyonu aşması beklenirken, Çinli teknoloji girişimleri de yürüyüş şeklinin tanınması gibi çözümler üzerinde çalışıyor.
The Wall Street Journal’ın haberine göre, Zhengzhou’da kullanılan güneş gözlükleri Pekin merkezli LLVision Technology Co. isimli şirket tarafından üretildi. Şirketin CEO’su Wu Fei, gözlükleri geliştirmek için yerel polis teşkilatıyla birlikte çalıştıklarını belirtti. Wu, gözlüklerin polislerin ihtiyaçları doğrultusunda tasarlandığının altını çizdi.
Yüz tanıma yazılımları, kapalı devre kameralar üzerinde çalışırken görüntünün bulanık olması nedeniyle sıkıntı yaşıyor. LLVision, güneş gözlüklerinde ise böyle bir sorunun bulunmadığını belirtiyor. Wu, yapay zekânın ön uçta işlediğini ve gözlüğü takan kişinin doğru geri bildirime hızlı biçimde ulaştığını dile getirdi.
Çinli polisler tarafından kullanılan gözlüklerin maliyeti 2500 TL’den fazla
Bağlı bir mobil birim tarafından kontrol edilen güneş gözlükleri için 3999 yuan (2424 TL) ödemek gerekiyor. Yüz tanıma desteği ise ekstra bir ücret karşılığında sağlanıyor. LLVision, yüz tanıma sisteminin yeteneklerine dikkat çekmeyi de ihmal etmiyor. Sistem, 10 bin şüphelinin bulunduğu bir ön yüklü veri tabanı üzerindeki bireyleri 100 milisaniye içinde tanıyabiliyor. Ancak gerçek hayattaki tanıma seviyesinin “ortam gürültüsü” doğrusunda değişebileceğine de dikkat çekiliyor.