Bilim dünyasının klonlama konusundaki ilk somut başarısı bundan 22 yıl önce daha sonra Dolly adı verilen bir koyun klonunun üretilmesiyle gelmişti. O günden bugüne kadar gelen süreçte araştırmacılar köpeklerden taylara kadar farklı türlerdeki memelileri kopyaladı. Primatlara ise bu çalışmalar sırasında pek dokunulmamıştı. Ancak Çinli bilim insanları, bu durumu değiştirdi ve bir makak maymunu fetüsünden iki adet makak maymunu üretmeyi başardı.
Hua Hua ve Zhong Zhong adı verilen kız kardeşler, Dolly’nin klonlanmasında kullanılan yöntemle üretildi. Maymun yumurtalarından çekirdeği çıkaran araştırmacılar, yerine fetüsten alınan DNA’yı ekledi. Ardından bu yumurtalar dişi maymunlara yerleştirildi ve bir süre sonra “klon” ikiz maymunlar dünyaya geldi.
Bu süreç ise pek kolay olmadı. Sonuca ulaşılması için 127 yumurta ve 79 embriyo kullanıldı. Dolly yetişkin bir koyundan kopyalanırken, maymunların klonlanmasında bir fetüs kullanıldı. Bütün zorluklara rağmen, kaydedilen başarı klonlama biliminde bir ilerleme sağlandığını gözler önüne seriyor.
Her iki yavru makak maymununun da sağlıklı olduğu belirtilirken, genetik testler de yavruların gerçekten de klon olduğunu doğruluyor. Yetişkinler üzerinden yapılan klonlamanın başarılı olduğunu gösteren sonuçlara daha önce ulaşılsa da, araştırmacılar fetüs üzerinden yapılan klonlamaların başarısı hakkında konuşmak için daha fazla hamilelik verisine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Çinli bilim insanları daha iddialı bir adımın önünü açmış olabilir
Çinli bilim insanları, maymun klonlayarak insanların klonlanmasına da bir adım daha yaklaşılmasını sağlamış olabilir. Maymunlar ve insanlar arasındaki genetik benzerlikler de bu ihtimalin kulağa daha gerçekçi gelmesine neden oluyor. Ancak bunun kısa vadede gerçekleşmesi pek olası görünmüyor. Nihai sürece ulaşana kadar çok sayıda kaybın yaşanması, bu konuya dair endişelerin başını çekiyor. Buna ek olarak, klonlar sorunsuz biçimde üretilse bile bu klonların gelecekte neler yaşayacağı da merak edilen ve üzerinde düşünülmesi gereken noktalar arasında bulunuyor.