Teknoloji

Çin’in Windows yerine geliştirdiği işletim sistemi akıllara XP’yi getiriyor

Çin, bir süredir kamuda, özel sektörde ve eğitimde Microsoft’un Windows işletim sistemlerine olan bağımlılığını azaltmaya çalışıyor. Çin hükümeti bu çalışmalar doğrultusunda 2013’te Ubuntu’nun üreticisi Canonical ile işbirliğine gitmiş ve Kylin adını taşıyan alternatif bir işletim sistemi geliştirmişti. Bu ilk girişim pek arzulanan sonucu vermese de, NeoKylin olarak anılan Linux tabanlı yeni işletim sistemi, kısa sürede Çin’deki en popüler Windows alternatifleri arasına girmeyi başardı.

NeoKylin’e daha yakından göz atan Quartz, yeni işletim sistemini ”Windows XP çakması” şeklinde tanımladı. Şangay’da bulunan China Standard Software tarafından geliştirilen NeoKylin, Microsoft’un meşhur Windows XP temasının Media Center versiyonunu hatırlatan görünüme sahip bir Başlat menüsü barındırıyor. NeoKylin’de bulunan bölümlerden bazılarının Bilgisayarım, Belgelerim, Denetim Masası ve Geri Dönüşüm Kutusu adını taşıması da Windows XP ilişkisini kuvvetlendiriyor. NeoKylin’in Word, Excel ve PowerPoint muadillerinin de orijinallerine benzedikleri belirtilirken, temellerinin eski bir OpenOffice sürümünden alındığı ifade ediliyor.

Dell’in Çin’de NeoKylin yüklü bilgisayar satan önemli üreticiler arasında yer alıyor. Şirketin ülkede sattığı ticari PC’lerin yüzde 40’ının NeoKylin yüklü olduğu belirtildi. Dell tarafından Quartz’a yapılan açıklamada NeoKylin’in Lattitude dizüstü bilgisayarlar, OptiPlex masaüstü bilgisayarlar ve Precision iş istasyonlarında yüklü olduğu ifade edildi. Dell’in bilgisayarlarında NeoKylin’in Windows XP temasıyla gelip gelmediği bilinmiyor ancak işletim sisteminde kullanıcılara farklı tema seçenekleri de sunuluyor.

Windows XP alternatifinin Çinli bir şirketten gelmesi ise normal bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Çünkü Windows XP, Çin’de halen önemli bir popülariteye sahip. Geçtiğimiz yıla ait rakamlara göre, ülkedeki Windows bilgisayarların yüzde 27’si Windows XP ile çalışıyor. Çin hükümetinin Windows XP desteğinin sona ermesinin ardından Windows 8’in kamusal kullanımını yasaklama kararı alması Microsoft cephesinde şaşkınlıkla karşılanmıştı. Yazılım devi, Çin hükümetine Windows 7 tedarik etmeye devam edeceğini açıklamıştı.