Çin internet üzerindeki baskıcı tutumunun kapsamını genişletiyor. TikTok ve benzeri yapıdaki kısa video uygulamaları bundan böyle ülkede daha sıkı kurallar çerçevesinde faaliyet gösterecek. Çin TikTok gibi platformlarda kullanıcılar tarafından yapılan paylaşımlardan geliştiricileri de sorumlu tutacak. Platformlardan kullanıcılar tarafından yüklenen tüm içeriklerin incelenmesinin isteneceği belirtilirken, Çin’de 150 milyon kullanıcısı bulunan TikTok için bunun oldukça zorlu bir iş olacağı açık biçimde görülüyor.
Çin açısından bakıldığında potansiyel sansür için çok sayıda sebep bulunuyor. The Financial Times‘ta yer alan habere göre, Çin’in talimatlarında içerik veya platform yasaklamak için paraya tapmaktan Tayvan’ın bağımsızlığını desteklemeye kadar uzanan pek çok sebep bulunuyor. “İnsan kaderini değiştirmeye yönelik tezahürat yapmak” ise bu sebeplerin en ilginçlerinden biri olarak öne çıkıyor.
Kısa videolar konusundaki talimatların tamamı henüz açıklanmış değil. Ancak bu talimatların uygulama geliştiricilerinin başını ağrıtacağı rahatlıkla görülebiliyor. İçerik kontrolü için çok sayıda çalışana ihtiyaç duyacak olan geliştiricilerin gözden kaçan videolar nedeniyle de ayrı bir tedirginlik yaşayacağı söylenebilir.
Çin TikTok gibi politik bir teması bulunmayan uygulamalara bile yoğun bir baskı uygulayarak internet sansürü konusundaki iddiasını bir kez daha gözler önüne seriyor.