Çin Mars’a yönelik ilk büyük gezegenler arası misyonunun başlangıcını başarıyla gerçekleştirdi. Fırlatılan roket, yedi ay sürecek uzay yolculuğunun ardından Kızıl Gezegen’e ulaşacak. Bu gerçekleştiği takdirde ise Çin, Mars yüzeyine bir araç indirmiş ve onu kontrol eden ikinci ülke olacak.
Tianwen-1 olarak adlandırılan Mars görevi bir yörünge aracı, bir iniş aracı ve bir de yüzey aracından oluşuyor. Bu üçlü 23 Temmuz’un erken saatlerinde Çin’in Wenchang Uzay Aracı Fırlatma Tesisi’nden, Long March 5 roketiyle birlikte fırlatıldı. Long March 5, Çin’in en güçlü roketlerinden biri olarak nitelendiriliyor. Bu görevle birlikte bu tarz bir roketle dördüncü kez fırlatma gerçekleştirildi.
Kızıl Gezegen’e ulaşan üç uzay aracı birlikte çalışarak Mars’ın jeolojik yapısı hakkında bilgiler toplayacak ve gezegenin altında nelerin yattığını öğrenecek. Yörünge aracı yukarıdan Mars’ı görüntüleyip haritasını çıkaracakken iniş aracı ve yüzey aracı ise Mars’ın yüzeyine inmeye çalışacak. Yüzeye inmeye başardıkları takdirde iniş aracı bir aktarım platformu gibi işleyecek ve yüzey aracının Mars arazisine ayak basması için barındırdığı rampasıyla görevini yapacak.
China sends its first mission to Mars. Tianwen-1 was launched from Wenchang towards the red planet on a voyage that will last until next year. #Mars pic.twitter.com/9PmlzHCoEe
— China Xinhua News (@XHNews) July 23, 2020
Şimdiye kadar sadece ABD, Mars yüzeyine bir robot uzay aracı indirmeyi başarabildi. Başka hiçbir devlet bu başarıya erişemedi. Avrupa iki kere Mars’a uzay aracı indirmeyi denese de ikisinde de başarılı olamadı. Sovyetler Birliği 1971’de Mars 3 adlı uzay aracını yüzeye indirmişti, ancak bu araç 20 saniyelik iletişimin ardından beklenmedik şekilde sessizliğe gömüldü.
Eğer Çin’in iniş görevi başarılı olursa, NASA’dana başka şimdiye kadar hiçbir kuruluşun gerçekleştiremediği bir işi gerçekleştirmiş olacak. Aynı zamanda ülkenin küresel uzay topluluğu içindeki konumu da yükselecek.
Aslında Tianwen-1, bu yaz Mars’a yönelik olarak başlatılan ikinci yolculuk oluyor. Birleşik Arap Emirlikleri de 19 Temmuz tarihinde ilk gezegenler arası görevinin başlangıcını yapmıştı. Mars yörüngesinde görev yapacak bu araca Hope, yani Umut adı verilmişti. Bu araç gezegenin hava koşulları üzerinde çalışma yapacak.
Bu arada NASA da 30 Temmuz tarihinde yeni Mars aracını uzaya fırlatacak. Perseverance (Azim) adını taşıyan bu araç Mars’ta geçmiş yaşamın izlerini arayacak. Aynı zamanda Mars yüzeyinden toprak örnekleri toplayacak. Eğer bunlar bir şekilde dünyaya dönmeyi başarırsa, bilim insanları örnekler üzerinde çalışmalar yapacak.