Çin, kısa bir süre önce Chang’e-4 uzay aracını Ay‘ın karanlık tarafına indirmeyi başarmıştı. Bu araçla birlikte Dünya’nın uydusuna pamuk tohumları da gönderilmişti. Söz konusu tohumlar, yaklaşık iki haftanın sonunda filizlendi. Böylelikle Ay’ın yüzeyinde ilk kez bitki yetiştirilmiş oldu.
Pamuk tohumlarının Ay’ın yüzeyiyle doğrudan temas etmediğini belirtmek gerekiyor. Yalıtımlı ve dışarıdan müdahaleye ihtiyaç duyulmayan bir biyosfere yerleştirilen pamuk ve patates tohumları, maya ve meyve sineği yumurtaları, tohumların filizlenmesi için gerekli ortamı sağlıyor.
Bu önemli bir başarı olsa da, uzayda bitki yetiştirme konusunda daha gidilecek çok uzun bir yol var. Çin’in öncelikle bitkinin büyümesini sürdürmesini sağlaması gerekiyor. Yüksek sıcaklık farkının ve düşük yerçekiminin bunun üzerinde nasıl bir etki yapacağı merak ediliyor. Buna ek olarak, uzay aracının özel biyosferin koşullarını korumak adına yoğun değişiklikler yaptığını da unutmamak gerekiyor.
Çin tarafından Ay’a gönderilen pamuk tohumlarının filizlenmesi, astronotların uzayda beslenme, yağ elde etme veya diğer kaynaklara erişme adına bitki yetiştirebilmesinin ihtimal dahilinde olduğumu göstermesi açısından önem taşıyor. Böylelikle Ay ve Mars’a yapılacak uzun süreli insanlı yolculuklarda kargo yükünün azaltılmasının mümkün hâle gelebileceği belirtilirken, görevlerin süresinin de daha kolay uzatılabileceği ifade ediliyor.