Çin, ilk keşif aracını 2013’te Ay’ın yüzeyine indirmeyi başarmıştı. Son 40 yıllık süre içinde Ay’a iniş yapan tek araç olan Yutu, ilk gününden bu yana Dünya’nın uydusu üzerinde araştırmalar gerçekleştiriyor. Yutu’nub son keşfi ise Chang’e-3 misyonunun bilim için önemli bir noktaya yerleşmesini sağlıyor.
Çinli bilim insanları, uzay aracının Ay yüzeyinde daha önce benzerine rastlanmamış bir bazalt dokuyla karşılaştığını açıkladı. Söz konusu bazalt dokuyu barındıran taş, Yutu’nun optik spektrometresi tarafından tespit edildi.
2.96 milyar yıllık olduğu düşünülen ay taşı, bugüne kadar Ay’ın yüzeyi üzerinde keşfedilen en genç taş unvanının da sahibi oldu. Bilim insanlarına göre, Ay 4.5 milyar yaşında. Demir, titanyum ve olivin bakımından zengin olduğu belirtilen yeni ay taşı, Dünya’nın uydusunun oluşumuna dair bazı sorulara da yanıt verebilir.
Amerikan bilim insanı Thomas Watters, bugüne kadar Ay’ın yüzeyinde çok küçük bir alanın çalışıldığını ve bu nedenle Çin ekibinin yeni bir ay taşına rastlamasının sürpriz olmadığını belirtti. Bilim insanları halen Ay’ın oluşumu üzerine tartıştığı için bu tarz keşiflerin önemi biraz daha artıyor.