Teknoloji

Surface Neo ve Surface Duo gibi çift ekranlı cihazlarda uygulamalar nasıl çalışacak?

windows 10x

Microsoft, Surface Duo ve Surface Neo gibi çift ekranlı cihazlarda uygulamaların nasıl görüneceğine dair daha fazla detay paylaştı. Yazılım devi her iki cihazı da geçtiğimiz ekim ayında göstermişti. Daha küçük ekranlara sahip Surface Duo Android ile çalışırken, daha büyük olan Surface Neo ise Windows 10X ile yüklü gelecek. Microsoft, geliştiricilerin uygulamalarını her iki cihazın da ekranlarında yayılacak şekilde nasıl görüntüleneceğini test etmeye çok yakında başlayacaklarını kaydetti.

Normalde bir uygulama, Microsoft’un belirttiğine göre, sadece tek bir ekranda çalışacak. Surface Duo veya Surface Neo kullanıcıları, çift dikey veya çift yatay görünümünde uygulamayı her iki ekrana da yayılmış biçimde açabilecekler. Microsoft, uygulama geliştiricilerinin her iki ekranı da kullanmak için farklı yöntemleri test edebileceklerini düşünüyor. Düşünülen kullanım şekillerinin arasında iki ekranın da genişletilmiş çalışma alanı gibi kullanılması, bir dokümanın iki sayfasının yan yana gösterilmesi, ikinci ekranın bir yardımcı olarak kullanılması veya bir şeyin ikili görünümünün iki ekranda yapılması ve uygulamanın ana görüntüsünün bir ekranda, detaylarının ikinci ekranda yer alması da bulunuyor.

Microsoft bunların başlangıç aşamasında belirlenen fikirler olduğunu söylüyor. İlerleyen aylarda geliştiricilerden gelecek geri bildirimlerle yeni kullanım şekilleri de ortaya çıkacaktır. Microsoft geliştiricilerden farklı giriş şekillerini değerlendirmelerini ve bu yeni iki ekranlı cihazlarda kullanılabilecek yeni kullanım şekillerini benimsemelerini istiyor.

İşlerin giriş tarafına baktığımızda, Microsoft not alma gibi işler için yatay modda kullanıma uygun şekilde uygulamaların optimize edilmesini istiyor. Microsoft’un çift ekran dokümanında, “Çalışmalarımız, kullanıcıların düz bir yüzeye daha rahat yazmaları veya yazmaları gerektiğini gösteriyor.” şeklinde bir ifade var. Giriş şekilleri arasında, bugün bir çok Windows 10 cihazında kullanılan ekran kalemi, kalem ve dokunma gibi yöntem ve araçlar bulunuyor.

Windows 10 zaten dokunma girişini destekliyor. Buna rağmen Microsoft, çift ekran için uygulama geliştireceklerin sürükle ve bırak işlemini de kullanmalarını istiyor. Uygulamalar bir ekranda tam ekran olarak açıldığı için, her bir ekranda iki farklı uygulamayı yan yana açmak da mümkün olacaktır. Microsoft, “Uygulamaları yan yana çalıştıran çift ekranlı bir cihaz, özellikle harika bir uygulama deneyimi için sürükleyip bırakma etkileşimlerine katkıda bulunur.” diyor. Eğer geliştiriciler uygulamaları için farklı oturumları mümkün kılarsa, aynı uygulamalanın farklı oturumları aynı anda açılabilecek ve bunlar da yan yana çalıştırılabilecek.

Surface Neo ve Surface Duo’da içerik ve uygulamalar iki ekrana nasıl yayılacak?

Microsoft geliştiricileri tek bir katlanabilir ekrana değil de, çift ekranlı cihazlara hazırlıyor gibi görünüyor. Çok ekranlı cihazların ortasında açık şekilde görünen bir bağlantı hattı var. Microsoft, bu boşluğun nasıl kullanılacağı ve içeriğin burada görüntülenmesinin nasıl engelleneceği konusunda da yol gösteriyor. Google Haritalar gibi uygulamalar için bu bağlantı hattı sorun olmayacaktır, çünkü harita bilgileri kolaylıkla hareket ettirilebilir. Ancak diyalog kutusu gibi bazı uygulamalarda bu gibi içeriklerin ortalanmaması gerekiyor. Aynı zamanda görüntüler de ekranın ortasında gösterilmemeli.

Microsoft, uygulama başlatırken çıkan etkileşim pencerelerinin bir ekranda gösterilmesini tavsiye ediyor. Aynısı bağlamsal menüler veya açılır menüler için de geçerli. Ekranlar arasındaki boşluk bir sınır olarak kabul edilmeli ve bu bölgelerde menü görüntülenmesi engellenmeli.

Bir ızgara veya tablo düzenindeki içeriğin düzgün görüntülenmemesini önlemek için geliştiricilerin bağlantı hattına yapışmayı da düşünmeleri gerekecektir. Burada uyarlanabilir tasarımlar işe yarayacaktır, böylelikle ekranın pozisyonuna veya boyut değişimlerine göre içerik yeniden organize edilecektir. Geliştiriciler görüntülerin iki ekrana yayılmasının nasıl işleneceği konusunda da seçim hakkına sahip olacaklar. Bağlantı hattı arkasında kalan bölümü gizleyebilecekleri gibi, görüntünün iki ekranda görünecek şekilde bölünmesini de sağlayabilecekler. Microsoft’a göre, gizlenen bölümde neler olduğunu tahmin etmek kullanıcının aklına kalacak ve bu yöntem videolar ve fotoğraflar için önerilen birinci teknik oluyor.

Ayrıca Microsoft, Surface Duo için bir Android emülatörü de çıkardı. Böylelikle geliştiriciler mobil uygulamalarını test edebilecekler. Surface Neo için Windows 10X emülatörü de gelecek ay içinde, Microsoft’un çift ekranlı cihazlarla ilgili planları hakkında daha fazla bilgi vereceği bir geliştirici web yayınında duyurulacak.

Microsoft’un Android emülatörü doğal olarak Android uygulamalarını destekliyor. Windows 10X versiyonu da yerel Windows API’ları için destek içerecek. Böylelikle geliştiriciler menteşe pozisyonunu algılayabilecekler ve Win32 ya da Evrensel Windows Platformu uygulamalarını bu yeni cihazlara göre optimize edebilecekler. Ayrıca Microsoft çift ekranlı görünümler için yeni web standartları da öneriyor. Buna ek olarak, web içeriğinin çift ekranlı cihazlarda harika bir deneyim sunmasını sağlayan yeni yetenekleri aktif olarak destekliyor.

Dell, HP, Lenovo ve Asus gibi diğer donanım üreticileri de çift ekranlı veya katlanabilir ekranlı Windows 10X cihazları üzerinde çalışıyor. Lenovo ThinkPad X1 Fold CES 2020’de gösterilmişti. Gelecek aylarda yeni modelleri de görmeyi bekliyoruz. Microsoft, mayıs ayında düzenlenecek Build geliştirici konferansında çift ekranlı cihazlarla ilgili planları hakkında daha fazla detay aktaracaktır.