Google bu yılın başlarında Google Cast desteğini, yani akıllı telefon, tablet veya bilgisayar gibi cihazlarda oynatılan multimedya içeriğinin diğer cihazlara kablosuz ağ üzerinden yayınlanması imkanını hoparlörler ve ses sistemleri için de getireceğini duyurmuştu. 2015 sonbaharında çıkan Chromecast Audio’yu Google’ın bu çalışmalarının bir parçası olarak nitelendirebiliriz. Chromecast Audio ile birlikte geleneksel hoparlörler ve HiFi sistemleri de, üzerlerinde buluna AUX girişi üzerinden, gayet makul bir fiyatı, ABD için 35 dolara kablosuz yayın özelliği kazanabiliyor. Görünüş açısından kendisiyle aynı zamanda tanıtılan ikinci nesil Chromecast’e oldukça benzeyen Chromecast Audio ile ilgili detayları yazının devamındaki inceleme yazımızda bulabilirsiniz.
Chromecast Audio da Chromecast video cihazıyla aynı şekle ve boyutlara sahip. Hafif plastikten yapılmış cihazı video tarafındaki kardeşinden ayıran en önemli unsurlardan bir tanesi ön tarafındaki Chromecast logosunun etrafına işlenmiş plak çizgileri. Böylelikle Chromecast Audio’nun müziğe odaklanan bir cihaz olduğu izlenimi de verilmiş oluyor.
Portlar bakımından Chromecast Audio’da da fazla bir zenginlik yok. Bir tane microUSB ve bir tane de 3.5 mm. kulaklık jakı mevcut. microUSB portu güç tedariği için kullanılıyor. Kutusundan çıkan seyahat adaptörünü, tabii ki Türkiye’deki fişlere uymasını sağlayacak bir adaptörle birlikte kullanarak Chromecast Audio’yu güçle besleyebilirsiniz. Zaten klasik bir hoparlör kullanacaksanız bunu yapmanız gerekiyor. Tabii ki, güç sağlama özellikli bir USB portunu kullanarak da Chromecast Audio’yu kullanım sırasında gereken güçle besleyebilirsiniz. Chromecast Audio’nun kutusundan yeteri kadar uzun bir USB kablosunun çıktığını da belirtmeden geçmeyelim.
Chromecast Audio üzerindeki 3.5 mm. kulaklık jakı tahmin edebileceğiniz üzere hoparlör veya ses sistemi bağlantısı için kullanılıyor. Chromecast Audio’nun kutusunda yaklaşık 10 cm. uzunluğunda, her iki ucu da erkek olan bir ses kablosu çıkıyor. Bunun bir ucunu Chromecast Audio’ya, diğer ucunu da hoparlör veya ses sistemine bağlayarak ses aktarımı için gerekli olan bağlantıyı sağlayabilirsiniz. Bu arada Chromecast Audio RCA veya optik girişleri de destekliyor, ancak bunlar için kutudan aksesuar çıkmıyor. Gerekli olan ek aksesuarları ayrıca araştırıp tedarik etmeniz gerekiyor.
Google Chromecast Audio 2.4 GHz ve 5 GHz çift bant destekli 802.11ac Wi-Fi özelliğine sahip. Aynı zamanda AKM AK4430 DAC desteği de mevcut. Bu son özellik sayesinde 24-bit, 96 KHz seslerin aktarımı da gerçekleştirilebiliyor. Tabii ki, bu yüksek kaliteli sesin deneyimini tam olarak yaşamak için Chromecast Audio’yu ona uygun hoparlör veya ses sistemine bağlamak gerekiyor. Bu arada ACC, MP3, Ogg Vorbi, WAV (LPCM) ve FLAC gibi yaygın ses formatları da Chromecast Audio tarafından destekleniyor.
Chromecast Audio’nun kurulumu için yenilenmiş Chromecast uygulamasına ihtiyaç var. iOS veya Android versiyonu üzerinden kurulumu kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey gerekli olan bütün bağlantıları sağladıktan sonra Chromecast uygulamasında Cihazlar sekmesine geçiş yapmanız. Burada yeni Chromecast Audio’nun varlığını göreceksiniz. Daha sonra ses yayın aygıtını Wi-Fi şebekesine ekleyerek kurulumu tamamlayabilirsiniz.
Kurulumu tamamladıktan sonra bundan böyle Android veya iOS cihazında, sağ üst köşesinde kablosuz yayın simgesi bulunan dikdörgen şekilli bir ekranla temsil edilen “Cast” ikonunu gördüğünüz herhangi bir uygulamanın sesini Chromecast Audio üzerinden harici ses kaynağına aktarabilirsiniz.
Türkiye’deki kullanıcıların Chromecast Audio ile kullanabilecekleri müzik uygulamalarına baktığımızda seçeneklerin şu an için fazla olmadığını görüyoruz. Ancak Spotify, Deezer ve TuneIn Radio gibi, müzik deneyimi bakımından fazlasıyla kapsayıcı uygulamaların Chromecast Audio desteği sunması, Chromecast Audio’yu kullanmak için tek başına yeterli bir sebep gibi görünüyor.
Bunun dışında Chromecast Audio’ya ses aktarımı için başka yollar da var. Örneğin Chrome internet tarayıcısındaki Google Cast eklentisini kullanarak herhangi bir web sitesindeki sesi de Chromecast Audio üzerinden yayınlayabilirsiniz. Bir YouTube videosu, SoundCloud üzerinden bir şarkı veya ses çalan herhangi bir web sitesini bu şekilde hoparlörden dinlemek mümkün oluyor. Öte yandan bir Android telefon veya tablet sahibiyseniz, yine Chromecast uygulaması üzerinden cihazınızın sesini Chromecast Audio’ya bağlı ses kaynağına aktarabilirsiniz.
Chromecast Audio’da da Chromecast video cihazında olduğu gibi Misafir modu mevcut. Misafir modu sayesinde evdeki diğer kullanıcılar da, aynı Wi-Fi şebekesinde olmasalar da, Chromecast Audio’ya içerik yayınında bulunabiliyor. Bir PIN kodu belirleyerek Misafir modunu daha güvenli hâle getirebilir, herkesin gelişigüzel çalma istekleri göndermesinin önüne geçebilirsiniz. Bu arada Google, Chromecast Audio’yu tanıtırken çoklu çalma özelliğine, diğer bir deyişle Party moduna da değinmişti. Bu desteğin ilerleyen zamanlarda bir yazılım güncellemesiyle sunulması bekleniyor. Böylelikle bir evde birden fazla odaya serpiştirilen Chromecast Audio cihazlarının aynı anda aynı sesi yayınlamasına imkan tanınacak. Bu, özellikle ev partileri için ideal bir özellik olacaktır.
Chromecast Audio ile çalma deneyimi oldukça pürüzsüz ve kolay şekilde işliyor. Spotify, TuneIn Radio veya benzeri bir uygulamada Google Cast ikonuna tıklatıp daha sonra da Chromecast Audio’yu seçtikten sonra saniyeler içinde ses yayını Chromecast Audio’ya bağlı hoparlör üzerinden başlıyor. Yayın başlamadan önce Chromecast Audio’ya bağlı hoparlör veya ses sisteminden duyacağınız kısa bir “bip” sesiyle yayının başlamak üzere olduğu da işaret ediliyor.
iOS tarafında Chromecast Audio desteği Android’deki kadar geniş değil. Yukarıda saydığımız Spotify, TuneIn Radio, Deezer gibi servislerin iOS uygulamaları sayesinde iPhone ve iPad kullanıcıları Chromecast Audio üzerinden müzik dinleme keyfi yaşayabilirler. iPhone ve iPad’deki Müzik uygulaması Chromecast Audio desteği sunmuyor. Eğer bir iPhone veya iPad sahibiyseniz ve kablosuz bağlantı üzerinden ses aktarımı yapmak istiyorsanız, Chromecast Audio’dan çok Bluetooth veya AirPlay destekli ses sistemlerine bakmanız doğru seçim olacaktır.
Android tablet veya telefon sahipleri için Chromecast Audio biraz daha kapsayıcı görünüyor. Yukarıda saydığımız uygulamalara ek olarak, yine belirttiğimiz gibi sistem sesini tamamen Chromecast Audio üzerinden yayınlayabilirsiniz. Böylelikle Müzik, Video gibi uygulamalarda sesi Chromecast Audio üzerinden hoparlör veya ses sistemine yansıtmanız mümkün. Bilgisayar sahipleri de YouTube videoları, Spotify web sürümünden dinlenen şarkılar, SoundCloud’dan oynatılan ses klipleri gibi için Chromecast Audio’dan destek alabilirler, tabii ki Chrome internet tarayıcısı üzerinden ve Google Cast eklentisini yükledikleri takdirde.
Sonuç olarak, Chromecast Audio sesi kablosuz olarak yaymak isteyenler için gayet makul bir alternatif gibi görünüyor. 35 dolarlık ABD fiyatı dışında diğer ülkelerdeki fiyatın da fazla yüksek olduğu söylenemez. Böylelikle Chromecast Audio destekli bir kablosuz hoparlöre çok fazla para ödemek zorunda da kalmayabilirsiniz.
Chromecast Audio taşınabilir nitelikte hoparlörlerden daha çok bir yerde sabit şekilde duran, elektrik şebekesine bağlı şekilde kullanılan hoparlörler ve ses sistemleri için ideal görünüyor. Chromecast’i elektrik prizine bağlayıp gücünü sağlayacak, daha sonra da 3.5 mm. kulaklık jakını uygun ses girişine bağlayıp Chromecast Audio’yu orada unutacaksınız. Bundan sonra dilediğiniz zaman, eşleştirme veya benzeri adımlarla uğraşmadan, hızlı şekilde kablosuz ses yayınına başlayacaksınız.
Uygun fiyatı, kolay kurulumu, zahmetsiz şekilde kullanımı Chromecast Audio’yu cazip kılıyor. Uygulama desteği en azından Türkiye için kısıtlı olsa da, desteklenen uygulamalar epey kapsayıcı ve tek başlarına bile epey doyurucu. Diğer bir deyişle Chromecast Audio’yu uzun zaman kullanmak için nedeniniz olacaktır. Eğer evinizdeki veya iş yerinizdeki hoparlör veya ses sisteminde müzik dinlemeyi seviyor ve akıllı telefon ya da tabletinizdeki müziklerinizi dinlemek için kablo derdinden kurtulamak istiyorsanız, o hâlde yurt dışından bir Chromecast Audio cihazı sipariş etmeniz mantıklı olabilir.