Google bundan iki buçuk yıl önce duyurusunu gerçekleştirdiği Chromecast ile multimedya alanında farklı bir yol açtı. Apple TV ve benzeri ürünlerin karşısına Google daha küçük boyutlarda ve daha pratik kullanım sunan bir ürünle çıktı. Daha küçük ve pratik olsa da, Google Chromecast’in kısıtlı kullanıcı arayüzü ve uygulama desteği başlangıçta en büyük dezavantajlar arasında yer almıştı. Ancak geçen iki yılı aşkın zamanda Chromecast’in pazardaki yaygınlığı arttı, doğal olarak daha fazla uygulama Chromecast’e içerik yayınının temelini oluşturan Google Cast’i destekler hâle geldi. Google Chromecast ile iyi şekilde idare ederken Google ikinci nesil Chromecast ile kullanıcıların karşısına çıktı. 2015 model Chromecast 2 ile nelerin değiştiğini merak edenler, buna ek olarak henüz Türkiye’de resmi olarak satılmasa da, yurt dışından bir şekilde Chromecast sipariş etmeye değip değmeyeceğini düşünenleri yazının devamındaki incelememize bekliyoruz.
Yeni Chromecast, 2013 yılı modelinden oldukça farklı görünüyor. İki yıl önce gördüğümüz Chromecast kaba görünümlü ve USB parmak sürücüsünü andırır hâldeydi. Doğrudan TV’nin HDMI kablosuna takılan bir üründü. 2015 versiyonuna baktığımızda, 2013 versiyonunun yuvarlak bölümünün büyütüldüğünü, yuvarlak bölümden dışa doğru çıkıntı yapan HDMI ucunun da kaldırıldığını görüyoruz. Chromecast 2 temelde kalın bir disk şekline sahip. Ucundan sabit bir HDMI kablosu sarkıyor. Bu HDMI kablosu diske sabitlenmiş, istenildiği zaman çıkarmak mümkün değil. Yassı ve yaklaşık 15 cm. uzunluğundaki bu HDMI kablosu kolaylıkla bükülebiliyor. Böylelikle düz ekran TV’lerin arkasında, özellikle bu TV’ler duvara monte edildiğinde, dar alanda Chromecast’i bağlamak daha kolay hâle geliyor.
Yenilenen bu yapı sayesinde 2013 model Chromecast’in kutusundan çıkan uzatma kablosuna da ihtiyaç kalmamış. Bu nedenle Chromecast 2’nin kutusundan ikinci bir kablo çıkmıyor. HDMI fişinin ucu mıknatıslı, aynı zamanda Chromecast’in gövdesinde de mıknatıs var. Böylelikle HDMI fişini Chromecast’in disk şekilli gövdesine tutturmak ve bu şekilde taşımak mümkün oluyor.
Chromecast’in diğer ucunda microUSB portu var. Buradan Chromecast’e ihtiyaç duyduğu enerji akışı sağlanıyor. Chromecast’i eğer varsa TV’nizin USB portuna bağlayarak gerekli gücü sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra kutusundan çıkan şarj adaptörünü kullanarak Chromecast’i doğrudan elektrik prizine takabilirsiniz. Chromecast genellikle ABD veya İngiltere’den alınacağı için, eğer elektrik prizine bağlayacaksanız bir adaptöre ihtiyaç duyacaksınız.
Eğer Chromecast’i doğrudan elektrik prizine bağlar ve bu şekilde güç akışını sağlarsanız, bir videoyu Google Cast üzerinden Chromecast’te yayınlayacağınız zaman, Chromecast ile TV’nizi otomatik olarak açabilir ve doğrudan Chromecast’in bağlı olduğu HDMI kanalına geçiş yapabilirsiniz. Bazı televizyonlar aynı işlevi USB portuna bağlantıda da sağlıyor, ancak bunun için TV’nin açık olması gerekiyor. Tabii ki, her iki durumun gerçeğe dönüşmesi için TV’nizin HDMI-CEC protokolünü desteklemesi gerekiyor. Bu arada HDMI-CEC destekli bir TV sahibiyseniz, TV uzaktan kumandasının oynat ve duraklat tuşlarını da Chromecast yayınını kontrol için kullanabilirsiniz.
Yeni Chromecast’in dairesel tasarımı sayesinde yeni bir anten yapısını kullanmak mümkün oluyor. Yeni ürünün en büyük farkı 802.11ac Wi-Fi standardını da desteklemesi. Eğer hem 2.4 GHz hem de 5 GHz frekans bantlarını destekleyen bir ağ yönlendiricisine sahipseniz, Chromecast 2 ile ikisinden birine bağlanabilirsiniz. Genellikle 5 GHz frekans bandı diğerinden daha boş olduğu için bu frekans seviyesinde bağlantı kalitesi daha iyi olabilir, bu da daha iyi ve kesintisiz yayınların mümkün olabileceği anlamına geliyor.
Anten tarafında gerçekleştiren iyileştirmeler ve buna ek olarak 2013 model Chromecast’tekine göre daha iyi bir işlemcinin kullanılması sayesinde yeni Chromecast videoları selefinden daha hızlı şekilde yüklüyor, kesintiler de daha az oluyor. Chromecast’i kullandığımız başlıca servislerin başında put.io geliyor. put.io’nun videolarını birinci nesil Chromecast’te izlerken, özellikle de 720p kalitesindeki videolarda başlangıçta kesintilere ve takılmalara rastlamak mümkün oluyordu. İkinci nesil Chromecast ile yaptığımız izlemelerde hem videoların daha hızlı başladığını hem de kesintilerin olmadığını gördük. Aynı şekilde YouTube videolarında da bekleme süresi dikkate değer oranda, neredeyse yüzde 50’ye varan miktarda azalıyor.
Google, sadece Chromecast donanımını güncellemekle kalmadı, aynı zamanda yazılım tarafında da önemli değişiklikler yaptı. Chromecast’in iOS ve Android uygulamalarını güncelleyerek bu uygulamaların daha verimli Chromecast deneyimini sunmasını sağladı. Chromecast uygulamaları uygulama ikonundan kullanıcı arayüzüne kadar büyük değişiklikler geçirdi.
Chromecast 2’nin kurulumunu da birinci nesil Chromecast ile aynı şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Chromecast uygulamasını kurmak ve uygulama üzerindeki adımları izlemek yeterli oluyor. Bundan sonra evinizde veya iş yerinizdeki bütün Chromecast cihazlarını Chromecast uygulamasındaki Cihazlar sekmesi altında görebilir, buradan Chromecast cihazlarını yönetebilirsiniz.
Chromecast uygulaması üç ana sekmeden oluşuyor. Birinci sekme olan Neler Var? altında Chromecast destekli TV, film video uygulamalarıyla müzik ve ses uygulamaları ayrı kategoriler altında listeleniyor. Aslında yurt dışında Chromecast uygulaması kullanıldığında Neler Var? bölümü altında çeşitli içerik tavsiyeleri de sunuluyor. Ancak Türkiye’den bağlanıldığında uygulama desteği kısıtlı olduğu için burası sadece Chromecast destekli uygulamaların kısayollarının listelendiği ve bu uygulamalara hızlı geçiş sağlayan bir bölüm olmaktan öte geçemiyor.
Cihazlar bölümü altında, yukarıda belirttiğimiz gibi aynı ağ altında bulunan Chromecast cihazlarını görmek, bunların kurulumunu yapmak ve daha sonra da gerekli ayarlamaları düzenlemek mümkün oluyor. Chromecast’in Arka Plan özelliği sayesinde Chromecast cihazının ana ekranında Google+ fotoğraflarını, uydu görüntülerini, vb. içerikleri görüntülemek mümkün oluyor. Cihazlar bölümü altında Chromecast ana ekranında hangi resmin görüntülendiğini görebilir, bu içerik hakkında daha fazla bilgi alabilir veya doğrudan resmin kaynağına ulaşabilirsiniz.
Chromecast ayarları içinde bulunan Arka Plan bölümüne giriş yaparak buradan Chromecast’inizde gösterilecek içerikleri de seçebilirsiniz. Google Fotoğraflar, Facebook, Flickr, Google Play Gazetelik, Sanat, Sunulan Fotoğraflar, Dünya ve uzay gibi farklı Arka Plan içerik kaynakları bulunuyor ve bunları dilediğiniz gibi Chromecast’inize bağlayıp içerik görüntülemesi yapabilirsiniz. Buna ek olarak bulunduğunuz yerin hava sıcaklığını da Chromecast ana ekranına yansıtabilirsiniz. İşin güzel tarafı, Arka Plan tarafında sunulan bu yeniliklerden sadece Chromecast 2 sahipleri değil, birinci nesil Chromecast sahipleri de yararlanabiliyor.
Uygulamaları sekmesi altında Chromecast destekli uygulamalar listeleniyor. Ancak Türkiye’den bağlanan kullanıcılar burada da doyurucu içerik göremiyor, sadece Google Play Store’daki Chromecast destekli uygulamaların sonuçlarına açılan bir bağlantıyı görüyoruz.
Eğer bir Android akıllı telefon veya tablet sahibiyseniz, Chromecast uygulaması üzerinden cihazınızın ekranını Chromecast’in bağlı olduğu TV’ye yayınlayabilirsiniz. Birinci nesil Chromecast için zaten var olan bu imkan Chromecast 2 için de sunuluyor ve doğrusunu söylemek gerekirse birincisine göre biraz daha iyi çalışıyor. Bunun dışında yine herhangi bir Chrome masaüstü internet tarayıcısı sekmesini Chromecast cihazında yayınlamak da Chromecast 2’nin sunduğu işlevler arasında bulunuyor.
Chromecast 2 güncellenen bir cihaz olsa da, şimdilerde giderek popülerleşen bazı video formatlarını desteklemiyor. Örneğin 4K içerik desteği sunmuyor. Buna ek olarak YouTube’daki 60 fps videolar da Chromecast üzerinden oynatılamıyor.
Chromecast Türkiye’de resmi olarak satılmıyor. Her ne kadar Türkçe desteği bulunsa, hem Chromecast uygulamasında hem de Chromecast kullanıcı arayüzünde Türkçe dil desteği sunulsa da, söz konusu içerik ve içerik tavsiyeleri olduğunda Türkiye’deki kullanıcıların yeteri kadar destek alamadığını görüyoruz. Öte yandan yerli uygulamaların Chromecast desteği sunma noktasında pek de atak davranmadığı açık bir gerçek. Çoğu yerli multimedya uygulaması AirPlay desteği sunarken Google Cast, dolayısıyla Chromecast desteğini boş geçmeyi tercih ediyor.
Yine de, Chromecast tek başına YouTube desteği ve Chrome sekmelerini yayınlama özellikleriyle bile Türkiye’deki kullanıcılar için cezbedici sayılır. Bunun yanı sıra Android cihazın ekranını yayınlama; Spotify, TuneIn Radio, Deezer gibi Türkiye’de de kullanılan uygulamaların Chromecast desteği sunması Türkiye’deki kullanıcılar için de Chromecast’i cazip kılıyor. Her şeyden önemlisi, Chromecast’i çekici yapan en önemli unsur fiyatı. Her ne kadar doların TL karşısında değer kazanmasıyla birlikte Chromecast’e doğal bir zam gelmiş olsa da 35 dolarlık fiyatıyla Chromecast makul bir multimedya sistemi sayılır. Bu arada, eğer daha önce birinci nesil Chromecast satın aldıysanız, ikincisi için bir 35 dolar daha vermenize gerek. Birincisi ihtiyaçlarınızı karşılamaya rahatlıkla devam eder.