Google Chrome internet tarayıcısına yeni işlevler eklemeyi, yeni platformlar için çalışmayı sürdürüyor. Windows 8 için Chrome geliştirme aşamasında ve erken sürümleri Chrome’un geliştirici kanalında yayınlandı. Öte yandan Chrome Web Mağazası cephesinde de önemli gelişmeler var. Bunlardan bizim için en dikkat çekici olanı Chrome Web Mağazası’nın Türkiye’de de faaliyete geçmiş olması.
Chrome Web Mağazası başta Türkiye olmak üzere Ukrayna, Mısır, Suudi Arabistan, Fas ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin bulunduğu altı ülkede faaliyete geçti ve toplam ülke sayısını 42’ye çıkardı. Resmi mağaza desteğinin gelmesiyle birlikte kullanıcı arayüzünde de büyük değişiklikler oldu, daha önce normal bir web sitesi görünümünde olan mağaza artık layık olduğu havaya büründü. Artık hangi uygulamanın çevrimdışı çalışabileceği de görünüyor. Bununla birlikte Google çevrimdışı çalışan uygulamalar için özel bir bölüm de hazırlamış, bu sayede o uygulamalara daha rahat ulaşılıyor.
Yazılımcı tarafına baktığımızda Google’ın bu kitle için yeni bir ölçümleme aracı eklediğini görüyoruz. Bu araç sayesinde 90 gün boyunca elde edilen gösterimler ve yüklemeler grafik üzerinde görüntüleniyor. Veriler çevrimiçi görüntülenebildiği gibi CSV formatında indirilebiliyor. Google bu ölçüm servisinin kapsamını ve yeteneklerini ileride daha da genişletebilir. Çevrimdışı uygulamalarla ilgili olarak da yazılımcılar çevrimdışı çalışabilen uygulamalarının çevrimdışı uygulamalar koleksiyonunda yer alması için web tabanlı uygulamalarına “offline_enabled” meta tanımlayıcısını eklemek zorunda.
Google Chrome Web Mağazası’na Google hesabınızla giriş yaptıktan sonra dilediğiniz uygulamayı veya eklentiyi internet tarayıcısına ekleyebilirsiniz. Chrome Web Mağazası’nı daha önce veya ilk defa kullananlar, ülke seçeneğini Türkiye olarak görse bile dil seçeneği otomatik olarak İngilizce seçilmiş olabilir. Bunu da sağ üst köşede yer alan ayarlar düğmesine tıklayarak ve sonrasında dil seçeneğini takip ederek Türkçe’ye çevirebilirsiniz.