Google’ın Chrome internet tarayıcısı artık şifrelenmemiş siteleri açık bir şekilde “güvenli değil” olarak gösteriyor. Yeni yayınlanan Chrome 68 sürümüyle birlikte söz konusu uygulama başladı. Bu değişiklik tüm HTTP sitelerine uygulanacak. Bundan böyle adresi “http://” ile başlayan sitelere girdiğinizde, adres çubuğunda “Güvenli Değil” işaretini göreceksiniz. Teknoblog gibi HTTPS’in kullanıldığı web siteleri bu uygulamadan etkilenmiyor.
İlk kez geçtiğimiz şubat ayında duyurulan Chrome’un bu tasarım değişikliği, Google’ın web’de şifrelemeyi artırma konusundaki teşviklerinde önemli bir adımı teşkil ediyor. Kullanıcı girişi yapılan sitelerde 2016 yılından beri “güvenli değil” uyarıları gösteriliyordu. Bu sayede web sitelerinin süresi biten sertifikalarına dikkat çekilmişti. Google 2014 yılından beri de HTTPS’in aktifleştirildiği sitelere sıralamalarda az da olsa üstünlük tanıyor. Bu da web sitesi yöneticilerinin HTTPS’e geçmeleri noktasında önemli bir çekim noktası oluşturuyor.
Google, değişikliği duyurduğu blog yazısında, bunu Chrome’un güvenliği için bir dönüm noktası olarak tanımladı.
Ürün tabanlı teşviklerin yanı sıra Google, HTTPS’in temelinde yatan şifreleme standartlarına yönelik araştırmalar için de önemli kaynak ayırıyor. Şirket Şubat 2017’de bir SHA-1 çarpışmasının gösterimi için sunucu zamanı bağışında bulunmuştu.
HTTPS, kullanıcı ve ziyaret ettiği web siteleri arasındaki bağlantıyı emniyet altına alan bir tür web şifreleme standardı olma özelliğini taşıyor. Şifrelemeye sahip olmayan web siteleri ve reklam ağları, alt seviyedeki siber suçluların sıklıkla başvurduğu zararlı yazılım eklenmesine karşı hassas kalıyor.
HTTPS sertifikaları ve protokolleri geniş yelpazeye yayılmış duurmda. Bunlar Cloudflare gibi içerik dağıtım ağları ya da Let’s Encrypt gibi herkese açık servis projeleriyle ücretsiz olarak da bulunabiliyor. Bu artan mevcudiyet sayesinde son yıllarda HTTPS’e geçiş hızı epey arttı. Google’ın kendi HTTPS istatistiklerine göre, ABD’deki Chrome kullanıcıları tarafından yüklenen sayfaların yüzde 84’ü şifrelenmiş durumda. Bu oran Haziran 2015’te yüzde 47 seviyesindeydi.