Chrome OS on yıldan fazla bir süredir varlığını sürdürüyor ve bu zaman zarfında yüzlerce dizüstü bilgisayar ve bir avuç masaüstü bilgisayar modeli Google’ın hafif, güvenli, tarayıcı tabanlı işletim sistemiyle birlikte geldi. Ancak yakın zamana kadar, Chrome OS’i zaten sahip olduğunuz bir bilgisayara yüklemek istiyorsanız, açık kaynaklı Chromium OS’e veya CloudReady gibi üçüncü taraf bir araca güvenmeniz gerekiyordu. Şimdi durum Chrome OS Flex ile birlikte değişiyor.
Google, 2020’nin sonlarında CloudReady’nin arkasındaki şirket olan Neverware’ı satın almıştı. Bu yılın başlarında şirket, eski bir bilgisayarı Chromebook’a dönüştürmek için resmi bir yöntem olarak Chrome OS Flex’in erken erişim önizlemesini yayınlamıştı. Şimdiyse Chrome OS Flex beta sürümünden çıktı ve daha geniş kitlelere yayılacak sürüm dağıtıma hazır hâle geldi.
Resmi olarak Google, Chrome OS Flex’i artık Windows veya macOS’u güvenilir bir şekilde çalıştıramayan eski bilgisayar donanımlarının kullanımının devam etmesini sağlayacak bir çözüm olarak konumlandırarak işletmeleri ve eğitim kurumlarını hedefliyor. Ancak herkes, Chrome OS Flex’i yükleyecek ön yüklenebilir bir USB flash sürücü oluşturabilir.
Şu anda 400’den fazla bilgisayar resmi olarak desteklenmektedir ve yazılım büyük olasılıkla diğer birçok bilgisayarda da çalışacaktır. Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, LG, Toshiba ve diğer birçok üreticinin cihazına yüklenebilecektir. Hatta aralarında 10 yaşı geçmiş bazı MacBook’ların da bulunduğu bazı eski Mac bilgisayarlara bile yüklenebiliyor.
Chrome OS Flex minimum sistem gereksinimleri
Minimum sistem gereksinimleri arasında Intel veya AMD 64 bit işlemci, 4 GB RAM, 16 GB depolama ve USB flash sürücüden ön yükleme özelliği bulunuyor. Google, Chrome OS Flex’i daha eski bilgisayarlara yükleyebilmenize rağmen, 2010’dan önce üretilmiş işlemci veya grafik içeren sistemlerde “zayıf bir deneyim” yaşayabileceğinizi belirtiyor.
Chrome OS Flex’in kullanımı ücretsiz, Enterprise ve Education müşterileri, destek ve yönetim hizmetleri için Google’a ödeme yapabilir. Genişletilmiş desteğe gelince, bunun durumu cihaza göre değişecektir. Bazı yeni bilgisayarlar 2030’a kadar ücretsiz Chrome OS güncellemeleri almaya hak kazanırken, diğerleri en erken bu yıl, özellik ve güvenlik güncellemelerini almayı bırakabilir.
Chrome OS Flex, özellikle Windows’tan ayrılma fikrine açık olan işletmeler için artan fidye yazılımı tehdidine karşı ciddi bir alternatif olacaktır. Chrome OS, Windows’tan çok daha kapalı bir yapıda olduğundan, bilgisayar korsanlarının saldırmasını daha da zorlaştırıyor.