Manşetler

ChatGPT okul sınavlarında ortalamayı ancak geçebiliyor

chatgpt

OpenAI’ın sanal sohbet robotu ChatGPT’nin öğrencilerin sınavlarda kopya çekmesine yardımcı olabileceğine dair pek çok endişe var. Ancak ondan lisans düzeyinde bir sınav için makale yazmasını isteseniz, bu sohbet robotu ne kadar başarılı olabilir?

Yeni yayınlanan bir çalışmada, ABD’deki Minnesota Üniversitesi’nin hukuk profesörleri, okullarındaki dört derste yüksek lisans sınavları için ChatGPT’ye yanıtlar ürettirdi. Yapay zekâ dördünü de geçti, ancak ortalama bir C+ notu aldı. Yakın tarihli başka bir makalede ise, yine ABD’de bulunan Wharton İşletme Yüksekokulu’nda bir profesör olan Christian Terwiesch, ChatGPT’nin bir işletme yönetimi sınavını B ila B- notuyla geçtiğini saptadı. Bu, yapay zekâ tabanlı sohbet robotunun henüz öğretim görevlilerini etkileyecek kadar mükemmel hâlde olmadığını gösteriyor.

Araştırma ekipleri, yapay zekâyı en hafif tabirle tutarsız buluyor. Minnesota Üniversitesi grubu, ChatGPT’nin “temel yasal kuralları” ele alma ve doktrinleri özetleme konusunda iyi olduğunu, ancak bir vakayla ilgili sorunları belirlemeye çalışırken bocaladığını belirtti. Terwiesch, yapay zekâ tabanlı metin üreticisinin basit operasyon yönetimi ve süreç analizi sorularında “harika” olduğunu, ancak ileri düzey süreç sorularını kaldıramadığını söyledi. 6. sınıf seviyesindeki matematikte bile hatalar yaptı.

Yine de, gelişim için yeterince geniş bir alan var. Minnesota profesörleri, metin oluşturma istemlerini belirli derslere veya sorulara uyarlamadıklarını ve öğrencilerin özelleştirmeyle daha iyi sonuçlar alabileceğine inandıklarını söylediler. Wharton’daki Terwiesch ise, robotun insan yardımına yanıt olarak cevapları değiştirmekte usta olduğunu söyledi. ChatGPT tek başına bir sınavda veya denemede başarılı olmayabilir, ancak kopya çeken biri sistemin kaba cevaplar oluşturmasını ve bunları iyileştirmesini sağlayabilir.

Her iki araştırma da, ChatGPT tabanlı kopyaları önlemek için okulların teknoloji kullanımını sınırlaması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Ayrıca, yapay zekâ kullanımını caydırmak (kuralları okumak yerine analize odaklanmak gibi) veya yapay zekâya yaslanan insanlar için zorluğu artırmak için soruların değiştirilmesini önerdiler. Minnesota Üniversitesi, öğrencilerin yardım için bir robota güvenmek yerine “temel becerileri” öğrenmeleri gerektiğini söyledi.

Çalışma grupları hâlâ ChatGPT’nin sınıfta bir yeri olabileceğine inanıyor. Profesörler, öğrencilere işyerinde yapay zekâya nasıl güveneceklerini öğretebilir ve hatta onu sınav yazmak ve not vermek için kullanabilir. Terwiesch, teknolojinin nihayetinde, daha fazla öğrenci toplantısı ve yeni ders materyali gibi, öğrenciler için harcanabilecek zamandan tasarruf sağlayabileceğini düşünüyor.