İtalya’da ChatGPT’nin yeniden kullanıma açılmasının müjdesini veren OpenAI, İtalyan düzenleyicilerin taleplerine uygun olarak değişiklikler yaptığını açıkladı. İtalyan Veri Koruma Otoritesi (GPDP) tarafından, kullanıcı verilerini yasadışı topladığı ve reşit olmayan kullanıcıların uygunsuz içeriklere erişimini engellemediği gerekçesiyle suçlanan ChatGPT, ülkede kullanıma kapatılmıştı. OpenAI, bu problemleri çözmek için 20 gün süre tanınmış ve şirket, bu süre zarfında gerekli düzenlemeleri yaparak İtalya’daki kullanıcılarına ChatGPT hizmetini yeniden sunmayı başardı.
Yapılan değişiklikler arasında, Avrupa Birliği kullanıcılarının, Avrupa Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR) kapsamında kişisel verilerini kaldırmak için başvurabilecekleri yeni bir form bulunuyor. Ayrıca, İtalya’daki kullanıcıların yaşı, üyelik aşamasında doğrulanacak ve OpenAI, GDPR’ya uygun veri koruma görevlisine nasıl ulaşılacağı dahil olmak üzere, ChatGPT’nin kişisel bilgileri nasıl topladığını açıklayan bir yardım merkezi makalesi yayımladı.
AP tarafından yayınlanan bir açıklamada, OpenAI’nin uyguladığı önlemleri memnuniyetle karşıladığını ve şirketi, yaş doğrulama değişikliklerine ve İtalyanlara veri toplamaktan çıkmaları hakkında bilgilendirecek bir reklam kampanyasına uyum sağlamaya çağırdı.
Bugüne kadar, bu değişikliklerin İtalya’da ChatGPT’nin çalışma şeklini önemli ölçüde değiştirdiğine dair bir işaret yok. Ancak OpenAI, ilerleyen süreçte daha fazla zorlukla karşılaşacaktır. İspanya, Kanada ve diğer ülkeler, büyük dil modeli için eğitim verisi toplama yöntemlerini ve kullanıcılara sağladığı bilgileri incelemeye alma veya incelemeyi düşünme aşamasındadır. Avrupa yasama organları ise AI Act’i (Yapay Zeka Yasası) ilerletiyor ve bu durum, OpenAI gibi şirketler için ek gereklilikler getirebilir. Bu durum, önemli yeni bilgi açıklamalarını içerebilecek potansiyel düzenlemelerle sonuçlanabilir.
OpenAI, ChatGPT’nin yeniden kullanıma sunulmasının ardından İtalyan düzenleyicilerle işbirliği yapmaya devam edeceğini ve kullanıcıların gizlilik haklarını korumaya yönelik çalışmalara önem vereceğini vurguluyor.