Teknoloji

OpenAI’ın ChatGPT Gelişmiş Ses Modu yaygınlaşıyor

openai chatgpt

OpenAI, mayıs ayında GPT-4o lansmanı sırasında tanıttığı ChatGPT’nin Gelişmiş Ses Modu’nu bazı Plus abonelerine sunmaya başladı. Ancak, OpenAI tarafından yapılan yeni bir açıklamaya göre, bu özelliğin tam sürümünün yıl sonuna kadar kullanıcılara sunulması bekleniyor.

Reddit’in ChatGPT alt dizininde belirtildiği üzere, ChatGPT uygulamasında “Gelişmiş Ses Modu’nu yayına almaya başladık” şeklinde yeni bir mesaj görülüyor. OpenAI, bu özelliği “kullanıcı deneyiminin kalitesini sağlamak amacıyla yavaş yavaş kullanıcıları alfa sürüme dahil ederek” sunuyor.

Bu gelişme, ChatGPT’nin dünyanın en akıllı sesli asistanı olmasını bekleyenler için umut verici bir haber sayılabilir Ne var ki, mesajın sonunda yer alan bir ifade, kullanıcıların beklemeye devam etmesi gerektiğini gösteriyor. “Tüm Plus kullanıcıları sonbahar bitmeden erişime sahip olacak.” ifadesi, önceki zaman gösteriminde belirtilen “sonbahar” döneminde herkesin erişim sağlayacağına dair belirsizliği artırıyor.

ChatGPT Gelişmiş Ses Modu tam sürümüyle kullanıcılara sunulacak

Teknik olarak, bu yeni özelliğin tam biçimde faaliyete geçirilmesi ki bu, özelleştirilebilir karakter sesleri oluşturma veya canlı çevirmen olarak hizmet verme yeteneklerini içerecektir, eylül sonu ile aralık sonu arasında bir zaman diliminde gerçekleşecektir. Meteorolojik ‘sonbahar’ ifadesine göre daha erken bir tarih olabilse de, “2024 yılı sonuna kadar” tüm Plus kullanıcılarına sunulması daha gerçekçi bir ifade olabilir.

Maalesef, bu özelliği almak için yapılabilecek tek şey beklemek. OpenAI, “dahil olduğunuzda sizi bilgilendireceğiz” diyor. Yine de, bazı Plus abonelerinin bu özelliğe sahip olduğunu iddia etmesiyle birlikte, ChatGPT’nin yeni nesil ses modunun neler yapabileceğini gösteren gerçek hayat örnekleri karşımıza çıkabilir.

OpenAI, X platformunda yaptığı bir paylaşımda, ChatGPT’nin Gelişmiş Ses Modu’nun gecikmesinin güvenlik nedenlerinden kaynaklandığını belirtti. Modelin belirli içerikleri tespit etme ve reddetme yeteneğini geliştirmek amacıyla zaman harcadığını ifade etti.

Bunun yanı sıra, özelliğin ölçeklendirilmesi ve OpenAI’nin demolarında görülen anlık yanıt sürelerinin korunması da önemli bir faktör. OpenAI, “kullanıcı deneyimini iyileştirme ve altyapımızı milyonlara ölçeklendirirken gerçek zamanlı yanıtları koruma” konusunda ekstra zaman harcadığını belirtti.

OpenAI, “tam zaman çizelgeleri yüksek güvenlik ve güvenilirlik standartlarımıza bağlı olarak değişiklik gösterebilir” diyerek her zaman gecikme olasılığı bulunduğunu belirtti. Her şeye rağmen, bazı Plus kullanıcılarının bu özelliğe erişim sağlamasıyla, bu sorunların önümüzdeki haftalarda çözülmesini bekleyebiliriz.

Bir diğer gecikme nedeni de, OpenAI’ın sistem kaynaklarının şu anda zorlanmış olabileceğidir. Zira OpenAI, Google’a rakip olabilecek SearchGPT‘nin beta lansmanını da yaptı. Kullanıcılar bu arama motoru için bekleme listesine katılabilir, ancak ChatGPT’nin gelişmiş ses modundan sonra tam sürümünün gelmesi muhtemel.