CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı üzerinde çalışan bilim insanları etrafımızdaki her türlü varlığa kütlesini kazandırdığına inanılan Higgs bozonunun işaretlerini saptadıklarına inandıkları yönünde açıklama yaptılar, ne var ki söz konusu bulgunun bir sonuca varacak yeterlilikte olmadığı belirtildi. Atlas ve CMS deneylerinden elde edilen en son sonuçları paylaşan Cenevre’deki bilim insanları, alınan çıktıların ya arka plandaki dalgalanmayla ya da SM Higgs bozonunun mevcut durumuyla tutarlı olduğunu öneriyor.
Söz konusu kanıt 115 ile 127 jigaelektronvolt (GeV) arasında oluşan bir dizi tutarlı ani yükseliş şeklinde kendisini gösteriyor. 124 ile 126 (GeV) arasında yapılan bağımsız ölçümlerin, eğer mevcutsa, Higss bozonunun işaretleri olabileceği tahmin ediliyor. Eğer CERN’deki bilim insanları bunu tanımlayabilmeyi başarırlarsa, o zaman mevcudun yerini alacak yeni bir fizik modeli geliştirilecek ya da mevcut olan standart model, yani temel parçacıkların ve kuvvelerin teorisinin gerçekliği daha da arttırılacak.
CERN’den yapılan açıklamada, varolduğuna inanılan Higgs bozonunun çok kısa ömürlü olduğu ve farkı yollardan bozunduğu belirtiliyor. Elde edilen yeni bulgular Higgs’ten çok bozunduğu parçaların gözlenmesine dayanıyor. Hem ATLAS hem de CMS deneyleri farklı bozunma kanallarını analiz ediyor. Deneyler, hariç tutulmayan düşük kütle alanında küçük fazlalıkların olduğunu gösteriyor. Ekiplere göre her iki deney de bu kütle bölgesinde varolan ancak ne olduğu tam olarak anlaşılmayan ipuçları içeriyor. Ancak bunlar henüz bir buluşun yapıldığına yorumlanacak kadar yeterli güce sahip değil. Sonuçlarla ilgili bütün detayların Ocak 2012 sonunda çıkması bekleniyor. CERN de gelecek yılının sonu itibariyle tam cevabı almayı hedefliyor.
Eğer söz konusu bulgular olumlu bir sonuç verirse, yani Higgs bozonunun varlığı tespit edilirse, o halde mevcut olan parçacıkların ve kuvvetlerin temeli teorisi yeniden tanımlanacak ya da mevcut olan bu modelin gerçekliği daha da arttırılacak demektir.
İlgili – CERN