Google, Pixel 4’te günümüzün çentikli ekran eğilimini bir kenara bırakarak artık eskimiş olan geniş üst ekran çerçevesini kullanmayı tercih etmişti. Bunu da geliştirilmiş yüzle kilit açma ve Soli radar teknolojisini kullanmak amacıyla yapmıştı. iFixit’in gerçekleştirdiği söküm işlemi sayesinde sözünü ettiğimiz sistemlerin nasıl çalıştığını görüyoruz.
Pixel 4 ve Pixel 4 XL’de çentikli ekran bulunmayabilir. Yine de, Google’ın tüm teknolojileri dar olarak nitelendirebileceğimiz bir çerçevenin içine sığdırabilmesi etkileyici görünmeye devam ediyor.
Aşağıdaki görüntü, ekranın üstündeki çerçeveye yerleştirilen bir parçaya ait. Sol taraftaki ortam ışık sensörü, ortada ise ahize hoparlörü bulunuyor. Küçük, yeşil ve gri renkli dikdörtgen ise Soli radar teknolojisine ait. Çerçeve içinde başka donanımlar da var, örneğin kamera ve yüzle kilit açma sistemi de bunların arasında bulunuyor. Tüm bunlar kompakt yapıda ve bu nedenle Google’ın aslında tüm bu bileşenlere yer verip aynı zamanda çentikli ekran da kullanabileceğini düşünmekten kendimizi alamıyoruz.
Söküm işlemi sayesinde 90 Hz ekranın çıkarılmasının neredeyse imkansız olduğunu da öğreniyoruz. iFixit’e göre, bunun için telefonun tüm parçalarını yerinden çıkarmanız gerekiyor. Kenardan kenara ekran ve telefonun parçalarını bir arada tutmak için kullanılan çok miktarda yapıştırıcı nedeniyle tek bir parça olarak çıkarması zor olacaktır.
İlginçtir ki, ekran Samsung tarafından üretilmiş. Bu üretici daha kendi telefonlarında 90Hz’lik yenileme hızına sahip ekranları kullanmıyor. Ancak Pixel 4’teki detayı gelecek yılın Galaxy S11 modelinde böyle bir ekran kullanılacağı şeklinde değerlendirebiliriz.
Hepsi birlikte değerlendirildiğinde, Pixel 4 ortalama bir kullanıcı için kolay biçimde sökülüp tekrar birleştirilebilecek bir telefon değil. iFixit bu telefona tamir edilebilirlik açısından 10 üzerinden 4 puan veriyor. Pixel 4 XL’in içindeki bileşenleri yakından incelemek için tüm sürecin anlatıldığı makaleye göz atmanızı tavsiye ederiz.